Mette F. varsler opgør med tvungen aktivering af ledige

Regeringen lægger i udspil til ny jobreform op til langt mere individuel indsats for at få ledige i arbejde

Det skal være slut med tvungen aktivering af ledige på dagpenge. I stedet skal pengene bruges til uddannelse, som skal give arbejdsløse bedre mulighed for at få fast arbejde.

At flytte penge og fokus fra aktivering til uddannelse er det vigtigste mål med den reform af beskæftigelsesindsatsen, som regeringen præsenterer onsdag, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten.

- Krydset i reformen er, at vi flytter penge fra aktivering og bureaukrati til uddannelse og kompetenceløft, siger beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) til avisen.

Som statsminister Helle Thorning-Schmidt også sagde i TV-Avisen tirsdag aften, vil regeringen bruge 500 millioner kroner ekstra på uddannelse til ledige dagpengemodtagere.

Se også: Thorning: Regeringen vil uddanne de ledige og ufaglærte

Omtrent halvdelen skaffes ifølge Jyllands-Posten ved at opgive kravet om aktivering til alle ledige og samtidig fjerne den refusion, kommunerne i dag får fra staten til aktivering, som for eksempel kan være korte kurser, løntilskudsjob eller virksomhedspraktik.

Det vil betyde, at kommunerne selv skal betale hele udgiften, hvis det kommunale jobcenter sender en ledig i aktivering.

Resten af pengene vil regeringen finde ved at fjerne bureaukrati og kontrol og sikre en mere individuel indsats for den enkelte ledige.

- Vi ønsker at tage et reelt opgør med den måde, man har tænkt beskæftigelsespolitikken på i mange år, siger Mette Frederiksen til Jyllands-Posten og fortsætter:

- Vi går væk fra standard-aktivering, som har haft et element af at gøre livet surt for folk i stedet for at hjælpe dem på vej, over til en satsning på uddannelse.

Skiftet er baseret på en tro på, at uddannelse vil give ledige med ingen, kort eller forældet uddannelse bedre mulighed for varig beskæftigelse. Så de også kan klare sig på arbejdsmarkedet i økonomiske nedgangstider.

Se også: Ingen vej tilbage: Danskerne stemmer om patentdomstol

Et af regeringens forslag er at give mulighed for at tage kurser fra første dag som ledig. Men det skal være "jobrettet" uddannelse, som er med på en ny positivliste.

- Samtidig bliver det målrettet til ufaglærte og faglærte, fordi det er der kompetenceløftet er mest påkrævet, siger Mette Frederiksen og tilføjer, at regeringen er lige så optaget af social retfærdighed som af at sikre økonomisk ansvarlighed.

- Vi vil have et arbejdsmarked, der er baseret på fleksibilitet og på tryghed, siger hun.

0 kommentarer
Vis kommentarer