Fogh: Putins besøg på Krim er upassende

Det falder ikke i god jord hos Natos generalsekretær, at den russiske præsident fredag er på besøg på Krim

(Foto: AP)
(Foto: AP)

Ruslands præsident, Vladimir Putin, er fredag på besøg på Krim-halvøen i anledning af markeringen af 69-året for sejren i Anden Verdenskrig.

Stod det til Natos generalsekretær, Anders Fogh Rasmussen, skulle Putin have holdt sig til militærparaden i Moskva.

- Jeg synes, at hans besøg på Krim-halvøen er upassende, siger Anders Fogh Rasmussen ifølge Reuters efter en tale på Tallinn University i Estland.

Den afgående generalsekretær har fredag holdt tale i det baltiske land, hvor han især har fokuseret på Rusland.

- Vores kontinent er mindre stabilt og mere usikkert, end det var, da jeg sidst besøgte Estland. Vi står nu over for en ny, bekymrende sikkerhedssituation i Europa, siger Fogh, der sidst besøgte Estland i 2012.

- Præsident Putin og hans regering har vist fuldstændig foragt for international lov. For international orden. Og for internationale institutioner. Ruslands seneste aktioner i Ukraine er oprørende. De er uansvarlige, ulovlige og illegitime, siger Fogh.

Han understreger i sin tale, at Nato ikke har set nogen tegn på, at Rusland har trukket sine 40.000 soldater tilbage fra grænsen til Ukraine, som russerne ellers hævder. Det har tidligere fået russerne til at kalde Fogh for "blind", men danskeren forsikrer, at hans syn intet fejler.

- Ved at demonstrere sin villighed til at bruge magt for at intimidere og invadere sine naboer, og ved at deklarere, at man vil beskytte russisktalende folk overalt, har Rusland skabt usikkerhed og ustabilitet på hele vores kontinent, siger Fogh i sin tale.

- I et svagt forsøg på at forklare og retfærdiggøre sine handlinger har Rusland manipuleret sine medier og stået bag ynkelig propaganda om Nato.

Mens Fogh i Estland kalder Ruslands annektering af Krim-halvøen for "en åbenlys overtrædelse af international lov", overværer Putin samtidig en storslået militærparade i den russiske flådestation Sevastopol på Krim.

0 kommentarer
Vis kommentarer