Kina og Rusland nægter at sende Syrien til straffedomstol

Kina og Rusland nedlægger veto i FN's Sikkerhedsråd om at bringe Syrien for Den Internationale Straffedomstol

Rusland og Kina har torsdag nedlagt veto i FN's Sikkerhedsråd mod en resolution om at forelægge borgerkrigen i Syrien for Den Internationale Straffedomstol (ICC).

Ved domstolen vil det være muligt at indlede en sag, der skal granske, hvorvidt der er begået krigsforbrydelser og forbrydelser mod menneskeheden i det borgerkrigshærgede land. Såvel på regimets side med præsident Bashar al-Assad i spidsen som på oprørernes.

Det er fjerde gang, at Rusland og Kina nedlægger veto i FN's Sikkerhedsråd i forbindelse med den over tre år lange borgerkrig i Syrien.

De 13 øvrige medlemmer i sikkerhedsrådet stemte ja til resolutionen.

Den Internationale Straffedomstol kan ikke efterforske situationen i Syrien uden en henvisning fra FN's Sikkerhedsråd, da Syrien ikke er et medlem af den såkaldte "Rom-Statut", der er traktaten bag Den Internationale Straffedomstol.

Den britiske udenrigsminister, William Hague, er "forfærdet" over vetoet fra Rusland og Kina, og han har bedt de to lande om at "retfærdiggøre" afvisningen.

- Rusland og Kina er isolerede på det her område, og de må retfærdiggøre over for det internationale samfund og det syriske folk, hvorfor de stadig beskytter de ansvarlige for de forfærdelige grusomheder fra at blive stillet til ansvar, siger Hague i en skriftlig udtalelse.

Syriens Observatorium for Menneskerettigheder, der har base i Storbritannien, og som er på oprørernes side, anslår, at over 160.000 mennesker er blevet dræbt under konflikten, der startede i marts 2011.

0 kommentarer
Vis kommentarer