EU rækker hånden ud til Cuba

Europe vil gerne skrue op for handel og investeringer med Cuba - men ikke uden betingelser

EU har mandag taget første skridt mod at få et varmere forhold til Cuba.

Tilbuddet om at indlede forhandlinger om øget handel og investeringer er det mest markante skridt i forholdet til den caribiske ø-stat, siden EU fjernede sine sanktioner for seks år siden.

Det fremgår dog også klart af beslutningen, der er truffet i forbindelse med mandagens EU udenrigsministermøde i Bruxelles, at der følger betingelser med.

- Lige så vel som vi ønsker at støtte reformer og modernisering i Cuba, så har vi også løbende udtrykt bekymringer med hensyn til menneskerettighederne, som fortsat vil være centralt placeret i vores forhold.

- Jeg håber, at Cuba for deres del også vil gøre, hvad der er nødvendigt - især inden for menneskerettighedsområdet. Det vil blive afspejlet i den hastighed, forhandlingerne kommer til at foregå med, skriver EU's udenrigschef, Catherine Ashton, i en pressemeddelelse.

EU's vilje til at åbne mere op for det tidligere så isolerede kommunistiske styre kommer efter en periode, hvor der ikke synes at være sket meget fra Cubas store amerikanske nabo. USA slækkede ellers på sine rejserestriktioner i 2011.

Ifølge nyhedsbureauet Reuters siger en højtstående EU-embedsmand, som i sidste uge briefede amerikanerne om EU's planer, at EU's opblødning sker med Washingtons "fulde forståelse".

EU er den største udenlandske investor i Cuba, og Cuba har siden 2008 modtaget næsten 600 millioner kroner i bistand fra EU.

Der er dog ingen forventning om, at EU's åbning vil sætte markant gang i samhandlen lige med det første. Der er i højere grad tale om et symbolsk skridt fra EU's side.

EU sigter mod at have afsluttet forhandlingerne ved udgangen af 2015.

0 kommentarer
Vis kommentarer