Politiet fortav 89 nazistiske mord

Tysklands politi beskyldes for at være blind på det højre øje

Den brune terror i Tyskland kom først på dagsordenen, da NSU-banden blev afsløret som skyldige i ti mord. Her er to af medlemmerne på ferie: Uwe Böhnhardt og Beate Zschäpe. Hun kommer for retten 6. maj. POLITIFOTO
Den brune terror i Tyskland kom først på dagsordenen, da NSU-banden blev afsløret som skyldige i ti mord. Her er to af medlemmerne på ferie: Uwe Böhnhardt og Beate Zschäpe. Hun kommer for retten 6. maj. POLITIFOTO

Tyske nynazistiske grupper har i de senere år bevæbnet sig med granatkastere, maskingeværer, sprængstof og diverse slag og stikvåben, men politiet har konsekvent undervurderet truslen fra højre. Det ses også i kriminalstatistikken.

Myndighederne har fastslået, at nynazister siden 1990 har begået 63 mord, men de to seriøse aviser Tagesspiegel og Die Zeit har gennemtrawlet retsdokumenter og nået frem til, at der er tale om 152 mord. 89 er blevet fejet af bordet af politiet, selv om de havde en tydelig nynazistisk baggrund.

Kritiske aviser udelukket
Først da terrorgruppen NSU blev afsløret i november 2011 som skyld i ti mord, gik det op for offentligheden, hvor omfattende den brune terror er. Sagen kommer for retten mandag 6. maj, men Die Zeit og Tagesspiegel er blandt de aviser, der ikke får adgang til retssalen. Det har de for deres ulejlighed.

NSU-trioen, Beate Zschäpe og de to selvmordere, Uwe Böhnhardt og Uwe Mundlos, var eftersøgt i tretten år uden at myndighederne kom på sporet af dem. Eller reagerede på de tip, de fik. 200 andre voldsparate nynazister er gået under jorden, anslår eksperter.

De skal mødes med magt
- De er parate til alt, også vold, og netop nu er det nødvendigt, at man besvarer deres kamp for magten med magtens midler, siger professor Hajo Funke, der er ekspert i højreekstremisme.

Indenrigsminister Hans-Peter Friedrich fra det borgerlige CSU er også alarmeret. Han siger til Tagesspiegel:

- Der eksisterer hos nynazisterne et voldspotentiale, som vi ikke bør undervurdere. Tærsklen over for at gå over til vold er generelt blevet lavere.

Tredobbelt mord fortiet
De 16 delstater og forbundsstaten skal nu diskutere, hvordan man kan forbedre statistikken over volden fra højre. Indenrigsminister Friedrich er især forarget over, at et brutalt tredobbelt mord i Overath uden for Köln faldt ud af statistikken.

I 2003 trængte den 45-årige Thomas Adolf og hans 19-årige veninde ind på et advokatkontor. Bevæbnet med en pumpgun skød Adolf advokat Hartmut Nickel, hans hustru Alja og parrets datter Mechthild Bucksteeg. Af retssagen fremgik det, at Thomas Adolf både var nynazist og selvudnævnt fører af 'SS-Division Götterdämmerung'.

Forbrydelsens nynazistiske baggrund blev ikke registreret i statistikken.

- Myndighederne holder skarpt øje med venstrefløjen, men over for højrefløjen er politiet blåøjet, siger advokat Mehmet Daimagüler, Berlin, der i den kommende retssag repræsenterer nogle af de pårørende.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste historier, så du altid får det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokale nyheder

Få nyheder fra dit nærområde, og hold dig opdateret på vejr, trafik og erhvervs-nyheder i dit nabolag.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant?? Gem artiklen til senere.

Hvor der er penge, der er Peter