Cypern er klar til ny afstemning om omstridt afgift

Cyperns parlament når måske at stemme om omstridt bankafgift inden ekstraordinært møde i eurogruppen søndag

Cyperns parlament vil måske allerede lørdag aften stemme om et forslag, der vil skære en fjerdedel af rige bankkunders indeståender på middelhavsøen.

Pengene skal bruges til at medfinansiere EU's Og Den Internationale Valutafond IMF's redningspakke for Cypern.

Det lille EU-lands finansminister Michael Sarris siger, at der har været betydelige fremskridt i forhandlingerne mellem Cypern og EU, IMF og Den Europæiske Centralbank.

- Der er fremskridt. Der er et eller to emner, som stadig er uafklarede, og vi håber, at vi ikke skal møde flere overraskelser, siger han.

Sarris er stadig ikke sikker på, hvornår bankafgiften er på plads, så der kan stemmes om den i parlamentet. Men det kan blive allerede lørdag aften.

Han bekræfter, at forhandlingerne har været koncentreret om en bankafgift på 25 procent, som vil ramme alle med mere end 100.000 euro i banken, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Det vil især ramme russiske bankkunder, der bruger Cypern som skattely.

Cyperns parlament afviste i sidste uge en lignende afgift. Den faldt blandt andet, fordi den også ville ramme småsparere.

Den dramatiske udvikling følges tæt i Bruxelles, og finansministrene fra eurolandene vil søndag aften drøfte en løsning på Cyperns dybe økonomiske krise.

Det bekræfter formanden for eurogruppen, Jeroen Dijsselbloem, der er Hollands finansminister, på Twitter.

Finansministrene vil mødes i Bruxelles i håb om at indgå en aftale med Cypern.

Den Europæiske Centralbank har givet Cypern frist til mandag til at finde 5,8 milliarder euro eller risikere, at kreditstrømmen fryser til.

Det vil formentlig sende Cypern ud i en statsbankerot. Bankafgiften og en nationalisering af pensionsselskaber er nogle af de elementer, der er på bordet for at forhindre, at det sker.

Men Cypern skal kunne overbevise eurolandenes finansministre om, at planen holder vand, og billedet er mudret.

Siger de nej, så er fanden løs.

Cyperns banker har været lukket under den sidste uges krise, og der er risiko for en gigantisk kapitalflugt, når de åbner igen.

0 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere