Krav om forsørgelse kan være ulovligt

Professor: Nye kontanthjælpsregler, der ligestiller samlevende med ægtepar, kan være i strid med grundloven.

Regeringens krav om at arbejdsløse samboende kærestepar skal forsørge hinanden kan være i strid med Grundloven.

Landets førende ekspert i socialret, professor Kirsten Ketscher siger til Ritzau, at det er vanskeligt at få det til at stemme overens med Grundloven, hvis samlevende, i lighed med gifte, skal forsørge hinanden.

- Det bliver meget svært at ændre reglerne uden at handle mod Grundloven. Den siger, at den der ikke kan forsørge sig selv, og hvis forsørgelse ikke påhviler andre, har ret til hjælp fra det offentlige, siger Kirsten Ketscher.

I dag kan gifte ikke få kontanthjælp, hvis deres ægtefælle tjener mere end 23.000 kroner om måneden. Det er den regel, som regeringen den kommende uge forhandler med de borgerlige partier om at ændre, så det også kommer til at gælde par, der bor sammen.

Men det retslige faktum, som ligger i ægteskabet, kan ifølge Kirsten Ketscher ikke uden videre overføres til samboende. Når regeringen alligevel vil gøre det, betyder det, at samboende i realiteten "tvangsgiftes":

- Folk har jo netop ikke giftet sig, og derfor er der ikke et entydigt retligt kriterium, som man kan lægge vægt på, siger Kirsten Ketscher.

Også i Foreningen af Socialchefer møder lovændringen modstand. Formand Ole Pass siger, at forsørgelsespligten er en forældet tanke - både når folk er samboende og ægtefæller:

- Den pligt går 50 år tilbage i tiden, hvor manden ofte forsørgede kvinden. Men det passer ikke på et moderne liv, hvor begge parter har en indtægt, som de baserer deres tilværelse på, siger Ole Pass.

Han frygter desuden, at kommunerne skal bruge flere ressourcer på at kontrollere borgerne. I forvejen har de fleste kommuner ansat medarbejdere til at kontrollere, om enlige snyder med for eksempel boligydelser og forhøjet børnebidrag.

0 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere