Annonce:
Annonce:

Engell: Venstre er vendt på en tallerken

Politisk kommentator Hans Engell svarer hver uge på spørgsmål fra læserne i Ekstra Bladets lørdagsmagasin EKSTRA

(Foto: Jan Unger)
(Foto: Jan Unger)
Annonce:
Følg Politik

Hans Engell kan svare på alt om politik. Send dit spørgsmål til engell@eb.dk

Afgifter på lastbiler
Venstres kovending i lastbil-afgiftssagen har jeg forsvaret - er inkarneret Venstre-medlem - over for mine politiske ’modstandere’.

Fik hos Venstres landsorganisation bekræftet min holdning, nemlig at det oven i de i forvejen mange afgifter fra regeringen ville forværre vilkårene og give tab af arbejdspladser.

Mine ’modstandere’ vil have svar fra en neutral person, og her mener jeg, du er oplagt!
Kærlig hilsen
Karl-Egon Andreassen, Dannemare

Kære Karl-Egon
Der findes ikke noget neutralt svar.

Dine ’modstandere’ har ret i, at V er vendt på en tallerken ved at gå imod en afgift, de selv var med til at indføre.

Annonce:

Venstre siger, den eneste grund til kovendingen er, at da den nuværende regering har indført så mange nye skatter og afgifter på erhvervslivet, er der opstået en ny politisk situation, hvor V ikke vil belaste virksomhederne yderligere.

Derfor var V allerede sidste år klar til at trække stikket på lastvognsafgiften, som jo ikke mindst vennerne i landbruget har været sure over.

Kort sagt: Rød side synes, V er nogle hyklere, der løber fra egne aftaler. Blå side synes, V handler klogt af hensyn til arbejdspladserne.
Venlig hilsen Hans

Hans Engell kan svare på alt om politik. Send dit spørgsmål til engell@eb.dk

Test af ministre
Hvorfor bliver der ikke stillet krav til kommende ministre om, at de skal bestå de samme test som kandidater til ledende stillinger i erhvervslivet. Det ville være et rimeligt krav i forhold til det ansvar, deres beslutninger medfører .

Så kunne man højst sandsynlig også have undgået Uffe Elbæk-sagen. Fordi folk har politiske holdninger, betyder det jo ikke automatisk, at de også har lederevner!
Venlig hilsen Carsten Nielsen

Annonce:

Kære Carsten
Vores folkestyre hviler på, at alle skal kunne vælges til Folketinget og regeringen. Der stilles ingen specielle uddannelsesmæssige eller andre krav, og det ville også være helt i strid med grundloven, hvis du indførte den slags.

Ministre udnævnes på statsministerens (og de enkelte partilederes) ansvar, og derfor må Helle og Margrethe Vestager stå til ansvar for, at Uffe Elbæk dumpede som minister.

I øvrigt duer dine kriterier ikke. Elbæk har en uddannelse som socialpædagog og har siddet i masser af bestyrelser. Så hans papirer var i orden. Det samme med erhvervsmanden Lars Kolind, der har opbygget en milliard-virksomhed, men som politiker viste sig at være helt uduelig.

Til gengæld har du endeløse eksempler på folk med jævne uddannelser, som var fremragende politikere.
Venlig hilsen Hans

Hans Engell kan svare på alt om politik. Send dit spørgsmål til engell@eb.dk

Fradrag på sundhed
Kan du fortælle mig, hvorfor nogle politiske partier er imod fradrag for sundhedsforsikringer?

Annonce:

Jeg troede på et tidspunkt, det var, fordi staten betalte refusion af nogle af udgifterne til forsikringsselskaberne. Det har jeg fået oplyst ikke er tilfældet, så set med mine øjne kan det da kun være en besparelse på vores i forvejen hårdt belastede sundhedsbudget.

Min opfattelse er, at det er af ren misundelse, den ikke er fradragsberettiget mere.
Med kærlig hilsen
Johnna Weizer

Kære Johnna
Regeringen har et andet syn på den sag: Da den kom til, kunne folk med arbejdsgiverbetalt sundhedsforsikring bringe sig foran i køen til en række behandlinger - uden at blive beskattet af dette gode. Man kan sige, at folkepensionisten på den måde kom til at betale mere i skat for, at folk i arbejde fik en bedre behandling.

Undersøgelser har vist, at det primært - men langtfra kun - er højtlønnede, der har arbejdsgiverbetalte sundhedsforsikringer.

Regeringens opfattelse er, at det var starten på at skabe A- og B-hold i sundhedsvæsenet. Folk må tegne de forsikringer, de vil, men de får ikke længere særlige skattefordele.

Annonce:

Der går ikke penge fra sundhedsvæsenet, som du spørger om. Tværtimod. Afskaffelsen af fradraget giver en årlig indtægt på 500 millioner, som anvendes i sundhedsvæsenet.
Venlig hilsen Hans

Hans Engell kan svare på alt om politik. Send dit spørgsmål til engell@eb.dk

Karikatur en æressag
Da jeg var gymnasieelev i Roskilde, var jeg på besøg i Julius Bomholts villa for at lave skoleblad med sønnen. Jeg så da, at Bomholt havde fået indrammet Bo Bojesens avistegninger af politikeren med den store hårmanke, og de 12-15 billeder prydede væggen langs trappen op til husets øverste etage.

Mit spørgsmål er: Hvordan forholder politikerne sig typisk til de undertiden voldsomt karikerende avistegninger, man dagligt kan se? Indrammer de dem som Bomholt? Eller er de snarere til gene, små daglige uppercuts, politikerne gerne ville være foruden?
Venlig hilsen Ole Grove Møller

Annonce:

Kære Ole
Politikerne elsker karikatur-tegningerne. Folketinget køber hvert år et antal til ophængning, og de fleste politikere, der er blevet karikeret, har tegninger hængende indrammet hjemme.

Jeg har selv en samling tegninger med mig selv i skudlinjen af store kunstnere som Bo Bojesen, Erik Werner, Morten Ingemann, Mette Dreyer og Roald Als, og jeg elsker de tegninger.

Jeg har aldrig mødt en politiker, som var sur over en tegning. Tværtimod. Politikerne anser det for en ære at blive karikeret.
Venlig hilsen Hans

Send dit spørgsmål eller dine kommentarer til engell@eb.dk Vi kan desværre ikke love, at alle for svar, men hver uges vælges 5-6 interessante spørgsmål ud, som Hans Engell svarer på i EKSTRA

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Fra i dag skal hun kaldes for Sylteminister
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Bagholdet

Annonce:
Annonce: