Danskerne: Grønland har ret til råstofferne

Kun godt en femtedel mener, at det var en forkert beslutning at give Grønland ret til landets råstoffer.

På trods af de seneste måneders genopblussede debat om rigsfællesskabet og den grønlandske undergrund mener et flertal på godt 70 procent af danskerne, at det var i orden at give Grønland retten til landets råstoffer med selvstyreloven i 2009.

Det viser en måling, som Rambøll/Analyse Danmark har foretaget for Jyllands-Posten. Kun knap 22 procent mener, at det var en forkert beslutning.

Det kommer bag på Dansk Folkeparti, der som det eneste parti stemte nej til selvstyreloven.

- Det er meget overraskende og ikke et billede, som jeg genkender. Når jeg taler med folk, er de generelt rasende over, at Danmark har givet Grønland retten til råstofferne, siger Grønlands-ordfører Søren Espersen (DF) til Jyllands-Posten.

- Jeg ved ikke, om folk har fattet, at vi skal blive ved med at betale milliarder af kroner i bloktilskud til Grønland i de næste mange år og kommer til at finansiere Grønlands råstof-projekter, siger han.

I Grønland er råstoffer, udvinding af uran, minedrift med kinesisk arbejdskraft og de økonomiske fremtidsmuligheder centrale emner i debatten op til valget til parlamentet 12. marts.

Den fungerende selvstyreformand, Kuupik Kleist, fra det socialistiske parti Inuit Ataqatigiit glæder sig over opbakningen i den danske befolkning.

- Råstoffer har været på dagsordenen i mange, mange år, selv om de danske politikere virker som om, at de lige er vågnet af Tornerose-søvnen.

- Nogle tror tilsyneladende, at olien allerede flyder i gaderne, og at vi alle går rundt med guldkæder om halsen heroppe, siger Kuupik Kleist til Jyllands-Posten.

0 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere