Tysk præsident mødes med ofre for nynazisme

Tysk forbundspræsident har inviteret pårørende til indvandrere, der blev dræbt af nynazististisk terrorcelle

Pårørende til en række tyrkiske og græske forretningsdrivende, der over en årrække blev dræbt af østtyske nynazister, mødes mandag med den tyske forbundspræsident, Joachim Gauck, i dennes embedsbolig, slottet Bellevue, i Berlin.

Ved det 'fortrolige møde' bag lukkede døre vil Gauck give udtryk for sin solidaritet med familierne til ofrene for den nynazistiske terrorcelle Nationalsocialistisk Undergrund (NSU), som har udløst en omfattende efterretnings- og politiskandale i Tyskland.

En søster til et af mordofrene har vakt opsigt ved at melde afbud til mødet med Gauck, fordi hun ikke fik tilladelse til at medbringe sin advokat.

Det sker efter, at myndighederne er blevet stærkt kritiseret for håndteringen af efterforskningen af drabene fra 2006 til 2006, som politiet fejlagtigt troede ikke havde nogen racistiske motiver, men rod i kriminelle indvandrermiljøer.

Forbundsdagen har undskyldt over for de pårørende og indsat ombudskvinden Barbara John til at tage hånd om deres bekymringer. Hun udviser forståelse for den hårde kritik af politiet og andre myndigheder.

Fire efterretningschefer trådt tilbage
- De pårørende er i deres gode ret til at kritisere efterforskerne og stille spørgsmål til den politiske elite om de fejl, der er begået, siger hun til avisen Ruhr Nachrichten.

Fire tyske efterretningschefer er trådt tilbage, efter at det er kommet frem, at NSU i næsten 14 år formåede at skjule sig i blandt andet østtyske Zwickau, mens de dræbte de otte tyrkiske og en græsk forretningsdrivende samt en kvindelig betjent.

Først da NSU's to mandlige medlemmer i november 2011 begik selvmord efter et mislykket bankrøveri, blev terrorcellen og dens mange drab afsløret.

Gruppens eneste overlevende medlem, den drabstiltalte Beate Zschäpe, og fire mistænkte terrorhjælpere skal i april for retten ved en særlig statssikkerhedsdomstol i München, hvor flere af de pårørende også vil være til stede.

Sagen har rystet det tyske politi og efterretningsvæsen, fordi sikkerhedsmyndighederne faktisk holdt øje med NSU og havde sluset folk ind i det nynazistiske miljø med de tre NSU-medlemmer uden at opdage eller forhindre deres forbrydelser.

0 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere