Ekspert: Obama rykker mod venstre

Den amerikanske præsidents State of the Union-tale i nat indeholdt ifølge USA-ekspert en drejning mod venstre, da Obama talte for stigning af minimumsløn

- Over middel.

Sådan lyder et ultrakort sammenkog af flere USA-eksperters dom over USAs præsident Barack Obama.

Ikke et øje var tørt, da den demokratiske præsident i nat dansk tid præsenterede sin årlige State of the Union-tale i Kongressen i Washington. Det var sikkert heller ikke tilfældigt, at de mange ofre for vanvittige skudmassakrer - senest i Newton - blev mindet i slutningen af talen, da Obama i et af tre forventede hovedpunkter kom ind på ændringer af landets liberale våbenlovgivning.

Politik - 13. feb. 2013 - kl. 10:56 TV: Republikaner blev åh, så tørstig

- Her fik vi helt klart den mest følelsesladede del af talen. Præsidenten havde inviteret pårørende til de mange dræbte, og en af disse mødre til et børneoffer fra Newton-massakren sad ved siden af Obamas kone, Michelle. Det tog følelsesmæssige kegler. Hvorvidt Obama vælter verden med revolutionerende ændringer af den hidsigt diskuterede lovgivning, er en anden sag, siger lektor i amerikansk historie ved Syddansk Universitet, Jørn Brøndahl, til ekstrabladet.dk.

Mere overskud end før

De to øvrige, forventede punkter i den årlige status-tale til nationen handlede om USAs tilbagetrækning fra Afghanistan inden udgangen af 2014 og en ny immigrationsreform.

Derimod var det uventet, at Obama trak kortet om minimumslønninger og lagde op til en stigning fra 7,25 til 9 dollars i timen.

Politik - 13. feb. 2013 - kl. 08:35 Republikaner: Obama tænker kun på højere skatter

- Med oplægget om en stigning af minimumslønnen bevægede Obama sig lidt mod venstre i det politiske landskab, vurderer Jørn Brøndahl, hvis kollega, Niels Bjerre Poulsen, der også er lektor i amerikansk historie ved Syddansk Universitet, er enig i en generelt positiv vurdering af talen.

- Obama udtrykte lange mere overskud end tidligere, og han insisterede på, at alle forslag til ændringer af våbenloven rent faktisk kommer til afstemning.

- Jeg synes, han lancerede en rigtig god og afbalanceret tale, som ikke bare var som en indkøbsseddel, hvor han skulle nå at sige noget om alle væsentlige problemstillinger, siger Niels Bjerre Poulsen.

(Foto: AP) Politik - 13. feb. 2013 - kl. 08:05 Obama: Her er vores generations store udfordring0 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere