EU-ministre holder hastemøde om hestekød-skandale

EU's landbrugsministre samles onsdag for at diskutere den omstridte sag om hestekød 'forklædt' som oksekød

Formanden for EU's landbrugsministre indkalder onsdag til hastemøde i Bruxelles om den kødskandale, der for tiden undergraver tilliden til EU's systemer for mærkning og kontrol, skriver nyhedsbureauet AFP.

Baggrunden er den omfattende - og for mange grænseoverskridende - skandale om salg af hestekød maskeret som oksekød, der har raset i Europa de seneste døgn.

Det ventes at ministre fra Irland, Frankrig, Rumænien, Storbritannien, Luxembourg og Polen vil deltage i onsdagens hastemøde.

EU's forbrugerkommissær, Tonio Borg, vil være vært. Han mener dog, at det er for tidligt at kræve mærkning af kød, der anvendes i forarbejdede fødevarer, fortæller kommissærens talsmand ifølge AFP.

Hastemødet kommer blot en dag efter, at de britiske fødevaretilsyn, FSA, efter ransagninger lukkede to kødforarbejdningsvirksomheder i England og Wales.

Der var tale om et slagteri i Todmorden i Nordengland og en kødforarbejdningsvirksomhed i Aberystwyth i det vestlige Wales. På begge virksomheder beslaglagde myndighederne alt kød og dokumenter, heriblandt lister over kunder.

Det frygtes, at der ligger organiseret kriminalitet bag skandalen, som startede i januar og som siden har bredt sig til flere lande i Europa. Der er fundet hestekød i varer i Irland, Storbritannien, Frankrig og Sverige.

I Frankrig har anklagemyndigheden indledt en foreløbig retlig undersøgelse for at finde ud af, om der er begået svindel i den stadigt voksende skandale.

Hele skandalen begyndte den 16. januar, da den irske fødevarestyrelse meddelte, at der var fundet dna fra heste i hamburgere, som sælges i en række fødevarekæder.

Senere, den 7. februar, kom skandalen et skridt tættere på Danmark, da lasagne fra den svenske færdigrets-gigant Findus viser sig at indeholde op mod 100 procent hestekød.

0 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere