Obama advarer om ødelæggende besparelser

Uenighed i Washington kan udløse 'automatiske nedskæringer'

Det Hvide Hus advarer om, at den amerikanske regerings offentlige besparelser, der træder i kraft 1. marts, vil få alvorlige følger for almindelige amerikanere og landets økonomi.

Advarslerne har til formål at lægge pres på Kongressen, så økonomien ikke bliver ramt af en form for automatiske nedskæringer ved en "sequester."

Den såkaldte 'sequester' er en budgetmekanisme, der blev vedtaget i 2011 og som træder i kraft 1 marts.

Mekanismen vil automatisk skære 600 milliarder dollar i Pentagons budget over de næste 10 år og yderligere 600 milliarder dollar i regeringens andre programmer, medmindre kongressen kan blive enige om et alternativ inden 1. marts.

I stærke vendinger siger Det Hvide Hus, at de besparelser, der er på tale, vil medføre 1000 færre FBI-agenter, massefyringer i regeringsapparatets inspektører af fødevarer og fjernelse af kontanthjælp til hundredtusinder af kvinder og børn i de mest udsatte grupper.

- En sådan økonomi er et groft og unuanceret instrument, som udgør en trussel mod vores nationale sikkerhed, vores indenrigspolitiske aktiviteter og økonomien, siger Danny Werfel, en højtstående embedsmand i præsident Barack Obamas stab.

Men den dybe uenighed i USA's kongres mellem demokrater og republikanere får flere analytikere og politikere til at tvivle på en løsning i tide, hvorved de automatiske nedskæringer kommer.

Det kan dog være fatalt for det spæde økonomiske opsving i USA. Nedskæringerne kan kaste landet ud i en ny recession.

Republikanerne er enige i, at 'sequester-mekanismen' ville være ødelæggende, men de insisterer på, at Obama så må foreslå besparelser på de offentlige udgifter.

- De offentlige udgifter er stadig problemet. Tiden er inde til at skære ned og reformere, siger talsmænd for republikaneren John Boehner.

0 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere