Minister erkender SU-kovending

Regeringen erklærer sig klar til at spare på SU'en, siger uddannelsesminister Morten Østergaard (R)

Uddannelsesminister Morten Østergaard (R) indrømmer nu, at regeringen vil skære i SU'en, og at der er tale om en holdningsændring.

Han har tidligere slået fast, at regeringen ikke ville skære i SU'en, som han har kaldt en "kanon succes".

- Vi har ændret holdning. Det har vi gjort med helt åbne øjne, siger uddannelsesministeren.

Han siger, at regeringen frem mod en kommende SU-reform er klar til at se fordomsfrit på SU-systemet:

- Derfor bliver det både et spørgsmål om at adressere problemet med forsinkelser og et spørgsmål om at skumme fløden de steder, hvor vi er mere generøse, end vi behøver for at kunne opnå det helt centrale mål om, at det i Danmark aldrig må være pengepungen, der afgør, om du får en uddannelse, siger han.

Østergaard har gennem de seneste dage varslet besparelserne - blandt andet på Facebook. Og det har skabt bekymring hos blandt andet Danske Studerendes Fællesråd.

Morten Østergaard mener dog, at både regeringen og de nuværende studerende har et ansvar for at sikre, at endnu flere danskere kan få en uddannelse i fremtiden, og at også fremtidens studerende kan få SU:

- Jeg synes faktisk, at denne diskussion handler om at løfte blikket og være med til at tage et ansvar. Ellers svigter vi kommende generationer af studerende, mener han.

Ministeren vil endnu ikke komme med konkrete bud på, hvor der skal skæres i SU'en - og hvordan regeringen vil sikre, at færre studerende udskyder færdiggørelsen af deres studier.

I Jyllands-Posten advares han af SU-rådet, der har til opgave at rådgive ministeren, mod at forvente, at danske studerende bliver hurtigere færdige med deres studier, hvis regeringen vælger at afskaffe det ekstra års SU, det såkaldte fjumreår.

- Man må forvente et lidt større frafald, og at nogle unge fra uddannelsesfremmede hjem vil lade være med at tage en uddannelse, skriver rådet i et brev til ministeren.

Ministeren vil ikke sige, om regeringen har tænkt sig at droppe studerendes mulighed for at få SU i et ekstra år, men området kommer helt sikkert under lup:

- Der er ikke nogen kvalitet forbundet med, at universitetsstuderende i gennemsnit er mere end et år forsinket. Det gør sig altså ikke gældende for skolelærere, sygeplejersker og andre studerende på kortere videregående uddannelser, fastslår han.

/ritzau/

0 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere