Beskyldning: bin Laden-dokumentar er politisk agenda

Amerikanerne skal mindes om mordet på bin Laden, kort før de går til stemmeurnerne

Dokumentaren om Osama bin Ladens død bliver vist blot to dage før det amerikanske valg. Krtikere beskylder tv-kanalen National Geographic Channel for politisk agenda. (FOTO: AP)
Dokumentaren om Osama bin Ladens død bliver vist blot to dage før det amerikanske valg. Krtikere beskylder tv-kanalen National Geographic Channel for politisk agenda. (FOTO: AP)

Drabet på al-Qaidas leder Osama bin Laden var på mange måder præsident Barack Obamas svendestykke. Og det svendestykke skal amerikanerne nu mindes om. I den bedste sendetid søndag den 4. november - blot to dage før, at de skal til stemmeurnerne. Det skriver norske Dagbladet.

Dokumentaren 'Seal Team Six: The Raid on Osama bin Laden', som vises på tv-kanalen National Geographic Channel, fortæller historien om, hvordan de amerikanske Navy Seals styrker fandt og dræbte bin Laden 1. maj sidste år.

Læs også:

Samfund - 6. maj. 2011 - kl. 11:40 Obama fik stående bifald af brandvæsen

Specialstyrkerne fandt terrorlederen i et hus i den pakistanske by Abbottabad, som ligger omkring 200 kilometer nord for Pakistans hovedstad, Islamabad. Her skød og dræbte styrkerne bin Laden foran flere familiemedlemmer.

Læs også:

Se også: Hundreder hylder bin Laden i Pakistan

Manden bag Fox News
Men selv om det kun er få dage før, at det skal afgøres, om Obama får fire år mere i Det Hvide Hus, meddeler National Geographic Channel, at der ikke er tale om en skjult politisk agenda, når man har valgt at sende dokumentaren netop der.

Kritikere hævder dog håndnakket, at der er tale om en politisk agenda, fordi tv-stationen er ejet af Rupert Murdochs News Corporation - samme selskab, der ejer nyhedskanalen Fox News, som er kendt for at være meget kritisk over for Demokraterne og især Obama.

Læs også:

Se også: bin Ladens koner afslører: Han gemte sig i huset i fem år

Ifølge National Geographic Channels kanalchef Howard T. Owens handler det dog om at komme først, da biograffilmen om bin Laden-drabet 'Zero Dark Thirty' af den oscarvindende instruktør Katheryn Bigelow, får premiere i december.

- Vi ville være de første til få historien ud. Vores seere har en stor interesse for militærhistorie, og vi udnytter bare muligheden for at sende den først. Der er ikke tale om en politisk agenda, slår Howard T. Owens fast over for AP.

Gik næsten galt
Barack Obama scorede et tiltrængt point hos vælgerne, da han i maj sidste år kunne meddele, at de amerikanske styrker i al hemmelighed havde fundet og dræbt bin Laden, efter efterretninger om at han befandt sig i et hus i Abbottabad.

Læs også:

Se også: Hillary: Jeg skulle bare hoste

Dokumentaren, som også bliver tilgengængelig i et døgn på streamingtjenesten Netflix, viser dog, at det ikke var helt lige til for Navy Seals at gøre det af med terrorlederen. Blandt andet styrtede en af helikopterne ned under aktionen, og ïfølge en bog, skrevet af en af de soldater, der deltog, måtte en Navy Seal sidde på Osama bin Ladens lig under evakueringen, fordi der var pladsmangel.

Til New York Times, ifølge Dagbladet, siger instruktøren af 'Seal Team Six' John Stockwell:

- Alle ved, hvad der blev resultatet, da præsidenten gav grønt lys til missionen. Så det, som fascinerede mig, var alle de ting, der gik galt og kunne være gået katastrofalt galt. Forhåbentligt tegner den et billede af, hvilke konsekvenser beslutningen kunne have haft for præsidenten.

Udskød premiere
Biograffilmen 'Zero Dark Thirty' blev også beskyldt for at have en politisk agenda, da den oprindelige premiere også var før valget, og den amerikanske efterretningstjeneste CIA samtidig havde givet instruktøren Katheryn Bigelow adgang til en masse detaljeret oplysninger om, hvad der præcis skete den 1. maj 2011.

Men den beskyldning kunne Bigalow, som også har instrueret The Hurt Locker, ikke leve med, og producenterne besluttede sig derfor at udskyde premieren til 19. december.

1 af 2 
2 af 2 Dokumentaren om Osama bin Ladens død bliver vist blot to dage før det amerikanske valg. Krtikere beskylder tv-kanalen National Geographic Channel for politisk agenda. (FOTO: AP)
kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Politik
Mest læste i Politik
Hent flere
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Peter Roelsgaard
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen