Danske byggegiganter ser stort på sikkerheden

Arbejdstilsynet melder om 52 alvorlige brud på arbejdsmiljølovgivningen i deres seneste stikprøvekontrol på store danske byggerier

Arbejdstilsynet, SKAT og politiet samarbejder i indsatsen mod social dumping. Tirsdagens aktion var femte af sin slags, der denne gang var rette mod store byggerier. (FOTO: Ernst Van Norde/POLFOTO)
Arbejdstilsynet, SKAT og politiet samarbejder i indsatsen mod social dumping. Tirsdagens aktion var femte af sin slags, der denne gang var rette mod store byggerier. (FOTO: Ernst Van Norde/POLFOTO)

De store danske entreprenører holder ikke hånd i hanke med sikkerheden på de store byggepladser.

Arbejdstilsynet beretter i deres seneste stikprøvekontrol om alvorlige brud på arbejdsmiljølovgivningen på 52 af de 83 store byggepladser, som de besøgte i samarbejde med politiet og SKAT.

Aktionen fandt sted tirsdag den 3. oktober, hvor de tre myndigheder besøgte store byggepladser i hele landet.

Læs også:

Se også: Håndværkere saboterede københavnsk luksushotel

- Bygherren har et ansvar for at udarbejde en plan for sikker og sundhed, som skal hænges op på byggepladsen, så alle underentreprenørerne kan se den. Men den opgave er typisk varetaget af hovedentreprenøren, forklarer Hasse Mortensen.

Denne opgave har dog ikke været i fokus på tirsdagens aktion, der målrettet gik efter arbejdsmiljø og lønforhold i de enkelte virksomheder.

Helt op til fem arbejdsled
Ved SKAT forklarer skattedirektør Per Jacobsen, der er ansvarlig for indsatsen mod social dumping, at der nogle gange er helt op til fem led fra hovedentreprenøren ned til de enkelte virksomheder, der udfører arbejdet.

Derfor kan det være meget svært for hovedentreprenøren at holde styr på, hvem der egentlig går på byggepladsen og under hvilke forhold.

Men det er formand for Byggegruppen i 3F, Peter Hougaard Nielsen, bestemt ikke enig i.

- De fleste hovedentreprenører er permanent tilstede på de store byggepladser. Der ved de godt, hvem det er, de har ansat - de har jo folk på pladsen, der styrer dem, siger han.

Ifølge Peter Hougaard Nielsen er det et spørgsmål om, at hovedentreprenørerne ikke bare stiller krav til deres underentreprenører, men også stiller krav til hvem underentreprenøren ansætter, og hvilke forhold de øvrige virksomheder skal arbejde under.

Læs også: 3F: Ja tak til jagt på illegale arbejdere

Ved du noget? Mail til 1224@eb.dk eller sms 1224 (almindelig sms-takst)

kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Politik
Mest læste
Hent flere
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Claus Jessen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen