Det ser skidt ud for Romney

Kun et politisk jordskælv kan give ham sejren

Republikaneren Mitt Romney har ingen grund til at være glad. (Foto: AP)
Republikaneren Mitt Romney har ingen grund til at være glad. (Foto: AP)

De dårlige nyheder vælter ind over Republikanernes præsidentkandidat Mitt Romney. Han er nu så langt bagud i afgørende nøglestater, at der skal et politisk jordskælv til, for at han kan afløse præsident Barack Obama i Det Hvide Hus.

En meningsmåling fra NBC/WSJ viser, at Romney ligger fem-syv procentpoint efter Obama i Florida, Virginia og Ohio. Det er et kæmpe problem, for Romney kan dårligt undvære en eneste af staterne, hvis han skal nå de nødvendige 270 valgmænd. Og kun to-tre procent af de vælgere, der agter at stemme, har endnu ikke valgt en kandidat.

Ifølge Huffington Post ligger Barack Obama til at få 243 valgmænd, mens Romney står til 191. Der er kun 108 valgmænd at slås om, Hvis Obama fastholder de tre svingstater, vil han få et flot genvalg. Florida (29 valgmænd), Ohio (18) og Virginia (13) vil sikre hans valg. Romney har brug for alle tre stater, for han har det også svært i andre delstater, selv i fødestaten Michigan.

Desperat kampagne
I forhold til, da John McCain blev blæst af banen i 2008, er det kun lykkedes Romney at flytte en eneste delstat med nogenlunde sikkerhed, nemlig North Carolina (15). Men Demokraterne holdt deres konvent i North Carolina, så de næste meningsmålinger bliver spændene.

Mitt Romneys kampagne bliver mere og mere desperat, og samtidig hopper han fra standpunkt til standpunkt på jagt efter vælgerne. Han begyndte tidligere på måneden at acceptere dele af Obamas sygesikringsreform, og han forsøgte en god lejlighed til national samling, da det amerikanske konsulat i Benghazi blev angrebet.

Benhård kapitalist
Romney bruger for meget tid på at forklare, hvad han egentlig mener. I mens er det lykkedes Obamas kampagne at skabe et billede af en benhård kapitalist. Romney startede kapitalfonden Bain. Bain er blevet et skældsord på linje med andre ord på fire bogstaver, der f.eks. kan starte med S eller F.

Hvis de mange tal forvirrer, så er her en forklaring: Det er ikke vælgerne, men delstaterne, der vælger præsident, og vinderen tager samtlige valgmænd i hver delstat. Derfor kan de nationale meningsmålinger højst vise en tendens, men man skal grave sig ned i stillingen i de 50 delstater og Washington DC for at få et øjebliksbillede af stillingen.

kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Politik
Mest læste
Hent flere
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Claus Jessen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen