Obama støtter moske ved Ground Zero

Præsident Barack Obama benytter islamisk festmiddag til at forsvare kontroversielt moskebyggeri nær Ground Zero i New York

Præsident Obama benyttede i aftes en muslimsk festmiddag, en såkaldt Iftar, i Det Hvide Hus til at forsvare moskebyggeriet. (Foto: AP)
Præsident Obama benyttede i aftes en muslimsk festmiddag, en såkaldt Iftar, i Det Hvide Hus til at forsvare moskebyggeriet. (Foto: AP)
Følg Politik

Barack Obama går åbenbart ikke af vejen for et rask politisk slagsmål.

Den amerikanske præsident, der har mellemnavnet Hussein, valgte fredag aften en festmiddag til ære for den hellige muslimske måned Ramadan til at forsvare opførelsen af en stormoske nær Ground Zero i New York City. Det gjorde han med henvisning til religionsfriheden.

- Som borger og som præsident mener jeg, at muslimer har samme ret til at praktisere deres religion som alle andre i dette land, sagde han til gæsterne i Det Hvide Hus.

- Det omfatter retten til at bygge et sted for tilbedelse og et medborgerhus på en privat ejendom på Manhattan, hvis det foregår i overensstemmelse med de lokale love og restriktioner, tilføjer præsidenten og tager dermed for første gang stilling til det kontroversielle spørgsmål.

Se tv: Tillykke, Obama - men ingen kage

Mens de lokale myndigheder i New York – med opbakning fra den jødiske borgmester Michael Bloomberg - har givet grønt lys til opførelsen af en moske i en gammel fabriksbygning et stenkast fra Ground Zero, er mange newyorkere modstandere af moskeen. Desuden har højrepolitikere som Sarah Palin og Newt Gingrich ytret sig mod projektet.

En hån mod terrorofre
Ground Zero i Manhattans finansdistrikt er stedet, hvor muslimske terrorister den 11. september 2001 fløj to passagerfly ind i kontorkomplekset World Trade Center. Mange amerikanere vil opfatte en moske ved Ground Zero som en hån mod de knap 3000 mennesker, der mistede livet i terrorangrebet.

Det såkaldte Cordoba House skal indeholde en moske og et auditorium med plads til 500 mennesker samt et kulturhus, bibliotek og svømmehal.

Læs også: Hadegruppe mod muslimer hitter

Kritikerne har betvivlet, hvordan imam Feisal Abdul Rauf vil skaffe de 100 millioner dollar, det vil koste at opføre den 13 etager høje bygning. Det har givet anledning til beskyldninger om, at pengene vil komme fra ekstremistiske grupper i Mellemøsten.

Muslimske rødder
Barack Obama er selv kristen, men hans kenyanske familie har muslimske rødder. Obamas blandede baggrund har medført rygter om, at han er muslim. Rygterne udspringer blandt andet af hans mellemnavn og det faktum, at han som barn tilbragte et par år på en skole i Indonesien.

49-årige Obama er den første sorte præsident i USA’s historie. Han er født på Hawaii som søn af en hvid amerikansk mor og en sort far fra Kenya, som forlod familien, da Obama var to år gammel.

BREAKINGBREAKING
Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Tak til børnene for at give deres liv

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+