Obamas slingrekurs: Moske, moske ikke

Først forsvarede Barack Obama et omstridt moske-byggeri ved Ground Zero, men så trak han lidt i land. Hans politiske modstandere lugter blod

Præsident Barack Obama mener, at muslimerne har ret til at opføre en moske nær Ground Zero. (Foto: AP)
Præsident Barack Obama mener, at muslimerne har ret til at opføre en moske nær Ground Zero. (Foto: AP)
Følg Politik

Barack Obama vadede ind i et politisk stormvejr, da han i sidste uge støttede opførelsen af en ny moske nær Ground Zero, hvor World Trade Center blev jævnet med jorden ved terrorangrebet mod New York den 11. september 2001.

Knap havde den amerikanske præsident under en islamisk festmiddag i Det Hvide Hus fredag aften forsvaret muslimers ret til endnu en moske i USA, før kritikken haglede ned. Obama forsøgte dagen efter at bløde sit synspunkt lidt op.

- Jeg vil ikke kommentere på, hvorvidt jeg synes, at det er klogt at opføre en moske der, sagde Obama til pressen og tilføjede.

- Jeg kommenterede helt specifikt den ret, som alle mennesker har (religionsfrihed, red.), og som går tilbage til skabelsen af vores land.

Et åbent sår
Det formilder dog ikke kritikerne, som mener, at præsident Obama er ude af trit med befolkningen og står med en rigtig tabersag. Meningsmålinger viser, at to-tredjedele af amerikanerne er modstandere af moske-projektet.

- Dette er et åbent sår, og han hælder bare salt i det, siger kongresmedlem Peter King fra Det Republikanske Parti, som ifølge CNN øjner chancen for at bruge sagen politisk ved midtvejsvalget til november.

Se tv: Skole underviser i attentat mod Obama

Myndighederne i New York gav i sidste uge grønt lys for opførelsen af det såkaldte Cordoba House, som ud over moske også skal indeholde kulturhus med bibliotek og auditorium med plads til 500 mennesker. Byggeriet ventes at koste omkring 100 millioner dollar.

Mere fra Ekstra Bladet+

'Tøsedrengen'

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind