Annonce:
Annonce:

Chef i forsvaret oversatte jægerbog - og blev fyret

Omstridt jægerbog på arabisk blev fabrikeret af en topchef i forsvaret. Han stod for oversættelsen og vil blive suspenderet. Løkke kræver handling fra Gade.

Jesper Britze blev fyret efter skandalen om Jægerbogen på arabisk. (Foto: Foto Mikael Rieck/ COMPUTERWORLD)
Jesper Britze blev fyret efter skandalen om Jægerbogen på arabisk. (Foto: Foto Mikael Rieck/ COMPUTERWORLD)
Annonce:
Følg Politik

Den omstridte jægerbog på arabisk blev fabrikeret af en topchef i forsvaret. Chef for informatikafdelingen i Forsvarskommandoen Jesper Britze stod for at lave oversættelsen og vil blive fyret. Det bekræfter kilder overfor Ritzau.

Forsvaret har ellers tidligere afvist, at de skulle have fabrikeret oversættelsen selv.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen har fortsat fuld tillid til sin forsvarsminister Søren Gade, men forventer, at han "tager affære" i sagen om den arabiske oversættelse af den omstridte bog "Jæger - i kamp med eliten".

- Jeg er bekendt med, at forsvarsministeren i øjeblikket bruger sine kræfter på, hvad der er op og ned i den sag. Jeg afventer, at han har afsluttet de undersøgelser. Så går jeg ud fra, at han tager affære. For selvfølgelig skal vi have et forsvar, der er bygget op på en sådan måde, at der er vandtætte skotter. Det siger sig selv, siger Lars Løkke Rasmussen (V).

På et møde med forsvarsordførerne klokken 11 torsdag vil Søren Gade oplyse om sagen.

Jægerbogen - en boomerang mod forsvaret

Slutningen af 2008

Thomas Rathsack orienterer Jægerkorpsets sekretariat om, at han vil skrive bogen ’JÆGER’. I de følgende måneder har han flere gange skriftlig kontakt med forsvaret om sagen.

9. september

Under et interview med Jyllands-Posten går det op for forsvarsminister Søren Gade, at bogen måske indeholder følsomme oplysninger. Ministeriet forlanger straks t få bogen fra forlaget.

11. september

Ved et tre timer langt møde med forlaget forlanger Forsvarskommandoen flere passager fjernet fra bogen

14. september

Nu kræver Forsvaret, at bogen helt skal stoppes. Forlaget afviser kravet. Forsvarschef Tim Sloth Jørgensen sender om aftenen pr. ordonnans personlige breve til flere chef-redaktører og beder dem stoppe med at referere bogen. Forsvaret begærer fogedforbud.

16. september

Politiken trykker bogen i et særtillæg. Forsvaret melder Politiken til politiet.

21. september

Fogedretten afviser at stoppe bogen.

22. september

Forsvarets Auditørkorps sigter Thomas Rathsack for brud på tavshedspligt og videregivelse af militære hemmeligheder. Straframmen går op til 12 års fængsel.

24. september

Forsvarsminister Søren Gade meddeler, at bogen er ude på arabisk på internettet. I løbet af få timer vender sagen sig til en boomerang mod forsvaret. Et Word-dokument med den ’arabiske’ jæger-bog, sendt til blandt andet BT, viser sig at være oprettet på en computer i Forsvarskommandoen.

28. september

Politiken og forlaget People’s Press indgår et hemmeligt forlig. Kilder i branchen vurderer, at Politken skal betale mindst 500.000 kr. i erstatning for krænkelse af ophavsretten.

I dag

Forsvarsminister Søren Gade skal orientere forsvarsordførerne om lækagen i Forsvarskommandoen. Kilder siger til Ekstra Bladet, at ’den arabiske oversættelse’ var sat i værk af folk i Gades eget ministerium.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Gå nu hjem, Thorkild
Annonce:

Udforsk Ekstra Bladet+

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: