Ny tjekkisk trussel mod EU-traktat

Tjekkisk klage til forfatningsdomstolen truer med at kaste nyt grus i EU's traktatmaskineri. Dermed kan Tjekkiet afløse Irland som EU's problembarn

En gruppe tjekkiske EU-skeptiske senatorer har indsendt endnu en klage over Lissabontraktaten til den tjekkiske forfatningsdomstol, og det kan skabe nye forsinkelser i EU's traktatkøreplan.

De 17 senatorer mener, at EU-traktaten er i strid med den tjekkiske forfatning, fordi den overfører for meget magt fra medlemslandene til EU.

- Vi har indgivet klagen i dag. Vi beder om en vurdering af traktatens overensstemmelse med den forfatningsmæssige orden, siger senator Jiri Oberfalzer til nyhedsbureauet AFP.

Den tjekkiske præsident, Vaclav Klaus, som er blandt de største kritikere af EU-traktaten, har bebudet, at han ikke vil underskrive en endelig tjekkisk ratifikation, inden der er faldet en afgørelse i sagen.

Forfatningsdomstolen undersøgte sidste år en lignende klage, som dog blev afvist. Men undersøgelserne varede mere end et halvt år, og hvis det gentager sig, vil det give ny traktathovedpine i Bruxelles, hvor man håber på at få nye spilleregler på plads inden årsskiftet.

Det har ellers været Irland, der har været anset som den største sten på EU's traktatsti. Meningsmålingerne tyder dog på et klart ja fra den grønne ø, når de irske vælgere på fredag igen skal stemme om traktaten, som de vendte tommelfingeren ned til sidste år.

Derudover mangler Polen også at ratificere traktaten, men her har præsident Lech Kaczynski bedyret, at han følger i hælene på de irske vælgere, hvis de stemmer ja.