'Danmark ender som Vatikanstaten'

Justitsminister Morten Bødskov var skydeskive, da 2000 demonstrerede mod ny offentlighedslov foran Christiansborg

- Vi fejer alt ind under gulvtæppet, lød det fra en gruppe journaliststuderende, der mødte frem til demonstration klædt ud teknokrater fra centraladministrationen. (Foto: Simon Fals)
- Vi fejer alt ind under gulvtæppet, lød det fra en gruppe journaliststuderende, der mødte frem til demonstration klædt ud teknokrater fra centraladministrationen. (Foto: Simon Fals)

Et samfund, hvor ministeren kan opføre sig ligeså enevældigt som paven i Vatikanstaten.

Sådan blev skrækperspektivet trukket op ved en demonstration foran Christiansborg onsdag eftermiddag, hvor 2000 mennesker ifølge Københavns Politi var mødt frem for at protestere mod forslaget til ny offentlighedslov - eller mørklægningsloven, som den er døbt i folkemunde.

Blandt demonstranterne var en del kendte ansigter fra mediesektoren, men også mange almindelige danskere, som er bekymrede over den indskrænkning i demokratiet, som lovforslaget repræsenterer.

Ministeren mundlam
Skydeskiven for de fleste talere var justitsminister Morten Bødskov (S), der ikke kan eller vil svare på en række spørgsmål i forbindelse med loven.

Omstridte paragraffer vil blandt andet hemmeligholde intern kommunikation mellem styrelser og ministerier, hvor den nuværende offentlighedslov i dag garanterer aktindsigt.

Blandt de kritiske talere var TV2's tidligere politiske redaktør, Christiansborg-veteranen Kaare R. Schou, der vendte sig mod forslagets allerede nu berygtede paragraf 24.

Denne paragraf vil give embedsmænd mulighed for at nægte aktindsigt, hvis de vurderede, at dokumenter eller oplysninger på et tidspunkt skal bruges af en minister.

- Vi bliver alle samme dummere af paragraf 24. Magthaverne gør sig til paver. Vi nærmer os forholdene i Vatikanstaten, lød det under forsamlingens jubel.

På mission for magten
Ekstra Bladets chefredaktør Poul Madsen fastslog, at Morten Bødskov er 'på en mission for magten'.

Politikerne har argumenteret for, at der er behov for et 'fortroligt rum', hvor de kan arbejde udenfor søgelyset.

Se også: Bødskov erkender: Ny lov ville have forpurret dagpenge-afsløring

- Morten Bødskov har ikke kunnet forklare, hvorfor der er brug for dette fortrolige rum. Og hvad er det for en lovgivning, som er blevet dårligere af, at offentligheden har haft indsigt? lød det fra chefredaktøren.

Spørgsmål, som er stillet igen og igen under debatten, uden at Morten Bødskov har kunnet give et svar.

Den ny offentlighedslov ventes vedtaget inden udgangen af måneden. Forslaget støttes af Venstre, Konservative samt regeringspartierne Socialdemokraterne, Radikale og SF.

Se også: Radikalt bagland gør oprør mod ny offentlighedslov

Enhedslisten, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance vender sig kraftigt mod de demokratiske forringelser i forslaget, og oprøret ulmer i baglandet hos både SF og De Radikale.

1 af 2 - Vi elsker paragraf 24, lød det sarkastisk på et skilt. Denne omstridte paragraf vil give embedsmænd mulighed for at nægte aktindsigt, hvis de vurderer, at dokumenter eller oplysninger skal bruges af en minister. (Foto: Simon Fals)
2 af 2 - Vi fejer alt ind under gulvtæppet, lød det fra en gruppe journaliststuderende, der mødte frem til demonstration klædt ud teknokrater fra centraladministrationen. (Foto: Simon Fals)
0 kommentarer
Vis kommentarer