USA-spioner fupper Lykketoft

Million-investering i sikre forbindelser til danske ambassader værdiløs

Al Udenrigsministeriets fortrolige kommunikation til ambassader over hele verden er gennemhullet som en si. Alt kan i princippet aflyttes. Det vurderer tidligere spioner og aflytningseksperter i dag over for Ekstra Bladet.

- De kan lige så godt skrive deres fortrolige kommunikation på bagsiden af et postkort, siger den amerikanske aflytningsekspert Wayne Madsen til Ekstra Bladet.

Wayne Madsen kender den elektroniske spionage indefra. Gennem flere år har han arbejdet som computer-ekspert for den tjeneste, der blandt andet styrer den globale aflytning via Echelon og andre hemmelige, gigantiske netværk. De hedder National Security Agency.

Tyskere og amerikanere
Madsens påstand bakkes op af den schweiziske krypterings-ekspert Jürg Spörndli:

- Der er ingen sikkerhed for, at NSA eller den tyske spiontjeneste, Bundesnachrichtendienst, BND, ikke kan opsnappe danske samtaler undervejs, siger Jürg Spörndli.

Madsen og Spörndli taler om den samme ting: udenrigsminister Mogens Lykketofts nye sikkerhedsudstyr til over seks millioner kroner.

Ifølge dem er udstyret ikke mange kroner værd.
Udenrigsministeriets nye dyre sikkerhedsudstyr skal bruges til at binde 91 danske ambassader og repræsentationer verden over tæt sammen med Udenrigsministeriet på Asiatisk Plads i København.

Alt skal sendes via det nye netværk, der kobles sammen over satellit:
Telefon-samtaler, telefax, e-mails og computer-adgang til Udenrigsministeriets fortrolige databaser.
Sikkerheden kommer ind ved, at al kommunikation krypteres ved at blive sendt gennem schweizisk fremstillede kodnings-bokse.

På den måde kan Lykketoft og hans betroede diplomater og embedsmænd tale sammen via net og telefon, så fremmede ører ikke lytter med.

Paven aflyttet
- Det er helt klart, at vi selv vil bestemme, hvem der skal have hvilke oplysninger. Hverken venner eller fjender skal kunne lytte med, siger Bo Weber. Det er ham, der er ansvarlig for Udenrigsministeriets sikre kommunikation. Ham, der har indkøbt det dyre udstyr.

Krypto-boksene er leveret af det schweiziske firma Crypto AG. Dette firma var i 90'erne i centrum af en større aflytningsskandale. Dengang blev det afsløret, at spioner fra NSA i flere årtier havde haft fri adgang til 120 regeringers fortrolige data - takket være Crypto AG's usikre udstyr.

Blandt de aflyttede lande var Iran, Libyen og - Vatikanet.
Jürg Spörndli arbejdede dengang som krypterings-ekspert for Crypto AG. I dag siger han til Ekstra Bladet:

- Der er ingen garanti for, at systemer fra Crypto AG er sikre.

- Både NSA og de tyske militærspioner i BND har i årevis lagt pres på Crypto AG for at være sikre på, at de systemer, de sælger til udenlandske regeringer, kan afkodes.

Afsløret af Iran
Jürg Spörndli forlod Crypto AG, fordi han ikke ville levere udstyr, der var gennemhullet til fordel for de amerikanske spioner. I dag arbejder han for et andet krypteringsfirma i Schweiz.

Samarbejdet mellem de amerikanske spioner og Crypto AG går helt tilbage til kort tid efter Anden Verdenskrig.
Hemmeligheden om samarbejdet begyndte at krakelere i 1992, da den iranske efterretningstjeneste anholdt en sælger fra Crypto AG og anklagede ham for spionage, fordi han solgte udstyr, som iranerne havde fundet ud af, at amerikanerne brugte imod dem.

Afsløringerne om Crypto AG's samarbejde med USA's spioner fortsatte op gennem 90'erne.
Kontorchef Bo Weber er ikke bekymret over krypto-firmaets spion-forbindelser. Han bekræfter, at Udenrigsministeriet har købt de schweiziske krypto-bokse, men siger, at selve softwaren, de såkaldte algoritmer, der bruges til kodningen, er rent danske.

- Vi kunne aldrig drømme om at bruge fremmede algoritmer. Vi er jo ikke idioter!

- I skriver, at I bruger de her bokse fra Crypto AG?

- Ja, det kan du roligt skrive. Men der er ikke noget Crypto AG-kryptering i. Det må du også skrive, siger kontorchef Bo Weber.

Ingen Garanti
- Så er algoritmen leveret af Forsvarets Efterretningstjeneste, går jeg ud fra.

- Det kan jeg ikke kommentere. Det er helt principielt. Det håber jeg, du skriver.

- Ja.

- Det er også vigtigt, at du får med, at vi aldrig ville bruge udenlandsk kryptering. Heller ikke schweizisk eller amerikansk.

Aflytningsekspert Wayne Madsen slår en høj latter op, da han hører kontorchef Bo Webers forklaring.

- Hvis de ikke anser Cryptos software for sikker, hvorfor vil de så overhovedet bruge deres hardware?

- Hvis de bruger Crypto AG's bokse, som er under mistanke, til at sende deres egne hjemmelavede koder, er det stadig meget sårbart. Hvis de bruger den mistænkte krypto-boks til at sende nøglen, er koderne kompromitteret alligevel.

At systemet ikke er sikkert, selv om der bruges danske koder i de schweiziske bokse, bekræftes af Jürg Spörndli:

- De er givet i vid udstrækning på den sikrere side på den måde. Det er meget forsigtigt af dem. Men det udelukker ikke noget som helst. Det er ikke nogen absolut garanti, siger Jürg Spörndli.

- Selv om en kommunikation kan se ud, som om den er fortrolig, både når den sendes, og når den modtages, så kan den sagtens være opsnappet undervejs.

Klar til EU-formandskab
- Af for eksempel NSA eller de tyske spioner fra BND?

- Ja.

- Selv om algoritmerne er gode i sig selv, kan den hemmelige nøgle så godt opfanges eller brydes?

- Ja.

Det danske udenrigsministerium har presset hårdt på for at få etableret et sikkert net, inden Danmark overtager formandskabet i EU i 2002.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste historier, så du altid får det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokale nyheder

Få nyheder fra dit nærområde, og hold dig opdateret på vejr, trafik og erhvervs-nyheder i dit nabolag.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant?? Gem artiklen til senere.

Så hvad laver vi i Guinea?