Solvognen genopstår i protest

Teatergruppen, der stod bag en række spektakulære happenings i 70'erne, er tilbage for at markere protest mod fangebasen på Guantanamo

Solvognens deltagere klædt som indianere, sorte amerikanere og grønlændere stormede 4. juli 1976 Rebild Bakker i forbindelse med fejringen af USA's uafhængighedsdag. En af flere politiske happenings. Nu er teatergruppen på banen igen.
Solvognens deltagere klædt som indianere, sorte amerikanere og grønlændere stormede 4. juli 1976 Rebild Bakker i forbindelse med fejringen af USA's uafhængighedsdag. En af flere politiske happenings. Nu er teatergruppen på banen igen.

De stod bag nogle af de mest spektakulære politiske happenings i Danmark i 1970erne. Og nu genopstår teatergruppen Solvognen så for en kort stund i protest mod, at fangerne på Guantanamo-basen stadig ikke har fået prøvet deres sag ved en domstol. Det skriver NORDJYSKE Stiftstidende.

- Vi er hverken terroristsympatisører eller USA-hadere, men bryder os bare ikke om, at folk bliver udsat for tortur og nægtes en ordentlig rettergang. Det vil vi gerne skabe fokus på, og derfor går 450 mennesker i orange kutter, sorte hætter og kæder om hænder og fødder fra Forsvarsministeriet til den amerikanske ambassade den 4. juli, hvor vi vil synge 'Amazing Grace', fortæller medarrangør Erik Sløjfe, et af de oprindelige medlemmer af Solvognen.

Vil ud til millioner over hele verden
Målet at trænge igennem til den store amerikanske nyhedskanal CNN, der ses af millioner af mennesker verden over.

- Jeg tror, at det bliver et flot syn med alle de orange og sorte farver, der vil slange sig gennem København. Vi har haft prøver i Den grå Hal på Christiania flere gange, og sangen egner sig rigtig godt til korsang og er fabelagtig smuk, så der vil ikke være et øje tørt, siger Erik Sløjfe. Han understreger, at der er tale om en fredelig og anmeldt demonstration.

- Ideen opstod omkring jul, hvor vi talte om at lave en aktion i anledning af, at det i år er 30 år siden, at Rebildaktionen fandt sted. På grund af Muhammed-krisen valgte vi at udsætte det lidt for ikke at blande tingene sammen. Først for 14 dage siden gik vi for alvor i gang med at lave dragter og plakater, og indtil videre har lidt over hundrede meldt sig. Vi fra dengang er blevet nogle gamle drenge og piger, men vi har fundet sammen med en masse engagerede unge, og det gør mig stolt, siger Erik Sløjfe til NORDJYSKE Stiftstidende.

0 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere