Døde i sin venindes lejlighed

Ivar Hansens død omgærdet af dybeste mystik - han døde hjemme hos fødevareminister Mariann Fischer Boel

'Jeg kan oplyse, at Ivar Hansen døde i min lejlighed sent i aftes.' Klokken var over 20 tirsdag aften, da fødevareminister Mariann Fischer Boel lagde en pressemeddelelse ud på ministeriets hjemmeside.

På dette tidspunkt var der gået 19 timer, siden Ivar Hansen døde i Fischer Boels lejlighed i Dr. Tværgade i det indre København - et forløb, der dagen igennem blev forsøgt sløret på Christiansborg. I stedet hed det sig, at Ivar Hansen var 'pludselig død', ligesom det var helt umuligt at få fastslået, præcis hvor Folketingets formand var død.

Flagene var gået på halv, da regeringen holdt ministermøde om tirsdagen som vanligt. Alligevel var det ikke alle, der havde fået oplysningen om Ivar Hansens død. Det var ifølge Ekstra Bladets oplysninger en minister, der kunne fortælle det. Mariann Fischer Boel sad til mødet, men sagde intet.

Hun fortalte ikke, at hun klokken 01.22 havde ringet efter en ambulance, som kørte mod adressen med fuld udrykning i den sikre forvisning, at der var tale om et muligt dødsfald. I sin pressemeddelelse fra i aftes skriver ministeren derimod:

'Da Ivar Hansen blev meget dårlig, tilkaldte jeg omgående en ambulance. Ivar Hansen og jeg havde et nært og venskabeligt forhold.'

V VIDSTE INTET
I stedet talte ministrene om den kollega, der havde siddet i Folketinget siden 1973, og som siden 1998 havde været formand for Folketinget. Og før det en mangeårig gruppeformand for Venstre.

Kort tid efter holdt statsminister Anders Fogh Rasmussen sit ugentlige pressemøde, som naturligt nok mest kom til at handle om Ivar Hansens død. Fogh sagde heller ikke noget om, hvordan Ivar Hansen var død, hvad han var død af, og hvor han døde.

Herefter var det Venstrefolkenes tur til at holde gruppemøde. Her fortalte gruppeformand Chr. Mejdahl om Ivar Hansens død, og Venstre-gruppen holdt et minuts stilhed. De fik derefter at vide, at dagsordenen i folketingssalen var suspenderet på grund af formandens død, men ikke noget om, hvad han var død af, eller hvordan det var sket.

Alle disse ikke-informationer satte den helt store rygtestrøm i gang på Christiansborg. Det er velkendt, at Ivar Hansen har haft dårligt hjerte, og for et par år siden gennemgik han en bypass-operation. Men på grund af de manglende informationer hed det sig både, at han var død i sin formandslejlighed på Christiansborg, hjemme i Jylland og sågar midt på gaden. Ingen af delene var dog sande, men det vidste hverken folketingsmedlemmer eller ministre uden for den absolutte top, da Folketinget klokken 13 holdt mindehøjtidelighed for Ivar Hansen.

HVIDE BLOMSTER
Her holdt fungerende folketingsformand Svend Auken mindetalen over Ivar Hansen og sagde bl.a., at med Ivar Hansens død var et af de største træer i skoven faldet.

Auken mindedes Ivar Hansen som en god ven og kammerat, men nævnte også den verserende strid med Dansk Folkeparti, hvor partileder Pia Kjærsgaard for blot et uge siden mistede tålmodigheden med Ivar Hansen. Det gik Ivar Hansen meget på, sagde Svend Auken og pointerede, at Ivar Hansen bestræbte sig på at være hele Folketingets formand.

Folketingsmedlemmerne og Folketingets mange ansatte var alle dybt berørte over formandens pludselige død, og flere måtte fælde en tåre, mens Svend Auken talte om den Ivar Hansen, der om nogen havde stået for det 'gamle' Venstre.

På Ivar Hansens plads nede i folketingssalen lå en buket hvide blomster tilbage, mens folketingsmedlemmerne stille gik ud af salen. SF's Margrete Auken var tydeligt mærket over tabet af sin kollega fra Folketingets præsidium, og mens politikere gav mindeord og kommentarer om Ivar Hansen, samledes flere af hans allernærmeste sig i omfavnelser.

Bl.a. forsvarsminister Svend Aage Jensby og dav. Farum-borgmester Peter Brixtofte, som sammen med Charlotte Antonsen, Svend Heiselberg og Mariann Fischer Boel alle havde været medlemmer af en gammel spiseklub sammen med Ivar Hansen.

Den har ligget stille i nogle år, men ifølge Peter Brixtofte havde Ivar Hansen netop taget initiativ til at samle gruppen igen.

Mariann Fischer Boel var også med til mindehøjtideligheden i folketingssalen, og ingen bemærkede, at fødevareministeren sad inde med en viden, som kun ganske få andre havde på dette tidspunkt. Udadtil holdt hun facaden, men hun har meddelt, at hun ikke møder op i Folketinget i dag. I stedet overtager en anden minister hendes funktioner.

TALTE MED KONEN
I sin pressemeddelelse fra i aftes forklarer fødevareministeren, hvorfor hun holdt dødsfaldet hemmeligt så længe:

'Ivar Hansen og jeg havde et nært og venskabeligt forhold. Jeg har ønsket at tale med Ivar Hansens hustru om det skete inden udsendelsen af denne pressemeddelelse.'

Ivar Hansens hustru, Karen Marie Hansen, fik besked om sin mands død tidligt tirsdag morgen hjemme på gården i Agerbæk. Hun fik dagen igennem blomster og hilsener fra de mange, der både havde kendt Ivar Hansen og hende - bl.a. tidl. kolleger i Folketingets Præsidium, som stadig har holdt forbindelsen ved lige med hinanden.