EU og USA klar til at genoptage handelsforhandlinger

Trods dårlig stemning efter afsløring af amerikansk aflytning gør EU og USA klar til nyt møde om frihandel

EU og USA meddeler mandag, at de er klar til at holde endnu en runde i de frihandelsforhandlinger, der blev stillet i bero, da den amerikanske regering lukkede ned som led i budgetstriden i oktober.

Anden runde var oprindeligt programsat til at foregå i Bruxelles 7. til 11. oktober. Nu kommer de amerikanske forhandlere i stedet til Bruxelles 11. til 15. november. Og tredje runde begynder efter planen i Washington 16. december.

Det glæder den danske handelsminister, Nick Hækkerup (S), at parterne nu kan sætte sig til forhandlingsbordet igen.

- Det er rigtig godt, fordi vi jo meget gerne vil have en aftale. Men det, at det kommer i gang igen nu med et ekstraordinært møde, er også udtryk for det store engagement og den store vilje, der er til at få lavet en aftale, siger han til Ritzau.

Genoptagelsen kommer efter en periode, hvor der er kommet flere kurrer på tråden mellem EU og USA som følge af en række afsløringer og forlydender om amerikansk aflytning af ledende europæiske politikere.

Det vakte især opsigt, da den tyske forbundskansler, Angela Merkel, i forbindelse med forrige uges EU-topmøde luftede en kraftig mistanke om, at amerikanerne har aflyttet hendes mobiltelefon.

Alene den oplysning fik flere ledende europæiske politikere - deriblandt den tyske socialdemokratiske formand for Europaparlamentet Martin Schulz - til at foreslå, at frihandelsforhandlingerne skulle stilles i bero.

Men det er ikke noget, den danske handelsminister er stødt på.

- Jeg er ikke selv stødt på den sammenkædning af aflytningen og frihandelsforhandlingerne, ud over hvad der er omtalt i medierne. Så det har ikke været noget, der har fyldt i de fora, som jeg har færdedes i, siger Nick Hækkerup.

EU har som sådan ikke noget at gøre med efterretningssager, der er et rent nationalt anliggende for EU's 28 medlemsstater.

Men EU's justitskommissær, Viviane Reding, kom i sidste uge under et besøg i Washington med en kraftig opsang og opfordring til USA. Med en advarsel om at aflytningssagen kan risikere at afspore frihandelsforhandlingerne.

- Venner og partnere udspionerer ikke hinanden.

- Der er nødt til at være tillid mellem forhandlingsparterne, for at ambitiøse og komplekse forhandlinger skal kunne lykkes. Det haster og er afgørende, at vores amerikanske partnere handler tydeligt for at genopbygge tilliden, sagde Reding.

0 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere