FN: Uruguays legalisering af hash er ulovlig

Den opsigtvækkende hashlov i det sydamerikanske land møder kritik i FN-organ

Uruguay legaliserer som det første land i verden produktion, salg og forbrug af marihuana. Men det er ulovligt, lyder det fra det FN-organ, der overvåger internationale traktater om narkotika.

- Uruguay bryder internationale konventioner om narkotikakontrol med legaliseringen af cannabis, som er vedtaget af landets nationalforsamling, lyder det fra International Narcotics Control Board (INCB).

Præsidenten for INCB, Raymond Yans, er overrasket over, at politikerne i Uruguay "bevidst har besluttet at bryde de universelt aftalte og internationalt anerkendte retslige bestemmelser i traktaten", lyder det.

Senatet i det sydamerikanske land sagde tirsdag ja til den internationalt opsigtvækkende hashlov, som præsident José Mujica står i spidsen for.

Et af de vigtigste mål med loven er at bekæmpe organiserede kriminelle, som sidder på det lukrative marked og tjener store summer på handlen. Men det argument køber INCB ikke. Raymond Yans kalder det "usikre og udokumenterede antagelser".

Han beskylder også landets lovgivere for at ignorere videnskabelige beviser om de sundhedsmæssige risici ved marihuana.

Cannabis-rygere kan fremover købe det euforiserende stof fra godkendte apoteker, hvis de bor i Uruguay og er over 18 år gamle. De skal også være registreret i en database, hvor man kan holde øje med deres månedlige forbrug.

Man kan maksimalt købe 40 gram hver måned, og loven ventes at træde i kraft i april næste år. Registrerede brugere får også lov at dyrke egne marihuanaplanter i hjemmet.

Det er i forvejen lovligt at indtage stoffet i Uruguay, som regnes for en af de mest liberale lande i Sydamerika, men ikke at dyrke og sælge.

0 kommentarer
Vis kommentarer