Over 200.000 demonstrerer i Ukraine

Uafhængighedspladsen i Kijev er søndag nok engang fyldt af demonstranter, der protesterer mod præsidenten.

Mindst 200.000 mennesker er søndag samlet i Ukraines hovedstad til en demonstration, hvor landets opposition protesterer mod regeringens beslutning om at bakke ud af en omfattende handels- og associeringsaftale med EU, rapporterer nyhedsbureauet AFP.

Se også: EU dropper forhandlinger med Ukraine

Oppositionslederne har opfordret folk til at deltage i en massedemonstration ved middagstid (klokken 11 dansk tid) på Kijevs centralt beliggende Uafhængighedplads, Maidan, som i mere end tre uger har været besat af demonstranter.

Mens demonstranter klædt i det ukrainske flags gule og blå farver samlede sig på den historiske plads, så melder udvidelseskommissær Stefan Füle, at EU suspenderer arbejdet med den associeringsaftale, der ville have knyttet Ukraine tættere til unionen.

Füle skriver søndag på Twitter, at "arbejdet er sat på hold" og tilføjer, at yderligere drøftelser kræver "et klart tilsagn" fra ukrainsk side om at ville skrive under.

Præsident Janukovitj er nu under hårdt pres for at beslutte, hvorvidt han vil styre landet i vestlig retning ved at forhandle associeringsaftalen med EU på plads eller at gå ind i en Moskva-ledet toldunion.

Han vil efter planen rejse til Moskva på tirsdag for at mødes med Ruslands præsident, Vladimir Putin, til drøftelser, der ventes at dreje sig om en foreslået frihandelsaftale med Rusland. En aftale, som demonstranterne på det kraftigste modsætter sig.

- Det er sidste chance for Ukraine som et uafhængigt land, siger den 43-årige historielærer fra byen Lviv, Leonid Khusatjenko, forud for søndagens demonstration.

Ukraines sikkerhedsstyrker var i højeste alarmberedskab, da omkring 5000 Janukovitj-tilhængere blev kørt ind fra provinsen i busser. De mødtes i nærheden af Uafhængighedspladsen for at gennemføre en moddemonstration.

0 kommentarer
Vis kommentarer