Tyrkisk korruptionsskandale: To ministre går af efter 'grimt plot'

Korruptionsskandale i Tyrkiet får to centrale ministre i Erdogan-regeringen til at opgive deres poster

Indenrigsminister Muammer Güler og økonomiminister Zafer Caglayan har forladt den tyrkiske regering. (Foto: AP)
Indenrigsminister Muammer Güler og økonomiminister Zafer Caglayan har forladt den tyrkiske regering. (Foto: AP)

En regeringskrise i Tyrkiet spidser til. Både indenrigsminister Muammer Güler, økonomiminister Zafer Caglayan og miljøminister Erdogan Bayraktar har onsdag valgt at trække sig.

Det sker, efter at en stor korruptionsskandale har rystet regeringen i Ankara den seneste uges tid.

Da Zafer Caglayan annoncerede sin afsked som økonomiminister, beskrev han sagen som et "grimt plot mod vores regering, vores parti og vores land". Kort efter meddelte Muammer Güler sin afsked, fortæller kilder til nyhedsbureauet Reuters.

- Jeg træder tilbage fra min post, så sandheden kan komme frem og for at forhindre forsøgene på bagvaskelse af mine kolleger og min søn, siger Zafer Caglayan ifølge nyhedsbureauet dpa.

Og over middag dansk tid trak også miljøministeren sig, og opfordrede samtidig premierminister Recep Tayyip Erdogan til at gøre det samme.

I sidste uge anholdt tyrkisk politi tre sønner af tyrkiske ministre som led i en efterforskning af korruption i forbindelse med offentlige udliciteringer.

De tre varetægtsfængslede mænd er alle sønner til de nu fratrådte ministre.

De er blandt de 24 mænd, der er anholdt i sagen. Mændene er sigtet for omfattende bestikkelse. En af de sigtede er direktøren i den statsejede bank Halkbank, Süleyman Aslan. Hos ham har politiet fundet, hvad der svarer til 25 millioner kroner i skotøjsæsker.

Erdogans regerende islamiske parti, Retfærdigheds- og Udviklingspartiet (AKP), forsøger at fremstå som meget erhvervsvenligt, og partiet har svoret, at det vil udrydde den udbredte korruption i landet.

Korruptionsskandalen har dog sendt Erdogan ud i sit værste politiske stormvejr, siden han tiltrådte som regeringschef for 11 år siden.

Premierministeren har anklaget politiets efterforskning for at være en "beskidt operation", der inkluderer bagmænd i såvel ind- som udland.

Den tyrkiske premierminister har svaret igen ved at lade flere højtstående politifolk fyre - heriblandt politichefen i Istanbul.

Sagen kommer få måneder før, at der bliver holdt lokalvalg i Tyrkiet den 30. marts. Her skal det blandt andet afgøres, hvem der skal kontrollere den vigtige storby Istanbul. Byen har i dag Kadir Topbas fra AKP som borgmester.

0 kommentarer
Vis kommentarer