Rusland: Uro vil fortsætte, så længe befolkning ignoreres

Den russiske udenrigsminister advarer om, at uroen vil fortsætte, så længe Ukraine ignorerer den russisk-talende befolkning

Mens udenrigsministeriet advarer om risiko for borgerkrig, udtaler udenrigsminister Sergei Lavrov, at han er åben for forhandlinger. (Foto: AP)
Mens udenrigsministeriet advarer om risiko for borgerkrig, udtaler udenrigsminister Sergei Lavrov, at han er åben for forhandlinger. (Foto: AP)

Udviklingen i det østlige Ukraine ligner mere og mere situationen på Krim.

Langsomt optrappes konflikten, så Rusland til sidst kan gå ind i Ukraine for at beskytte den russisk-talende del af befolkningen i Ukraine.

Senest har den russiske udenrigsminister Sergej Lavrov udtalt, at situationen i Ukraine ikke vil blive stabiliseret, så længe Ukraine ignorer områder med russisk-talende.

Sergej Lavrov afviser også Vestens anklager om, at de pro-russiske er styret direkte fra Kreml.

Se også: Putin æder Øst-Ukraine

Klar til forhandling
Han gentager Ruslands opfordring til Ukraine om en forfatningsreform, der vil give garantier til landet russisk-talende.

- Vi er bestemt klar til at overveje et format med flere parter, hvor europæerne, USA, Rusland og de ukrainske parter er repræsenteret, siger han.

- Vi går ind for, at Ukraines sydlige og østlige områder er repræsenteret i sådanne møder, tilføjer han.

På den anden side hævder Rusland, at flere amerianske lejesoldater fra sikkerhedsfirmaet Greystone deltager på ukrainsk side.

Disse oplysninger er ikke blevet bekræftet.

I en udtalelse fra det russiske udenrigsministerium advarer den russiske regering om at en militæroptrapning fra ukrainsk side kan føre til borgerkrig.

- Vi kræver øjeblikkelig stop for militære forberedelser, som kan føre til en forhøjet risiko for borgerkrig, hedder det i udtalelsen.

Diplomater forhandler
Forhandlinger mellem parterne er i øjeblikket ikke-eksisterende, men diplomater fra Rusland og USA har afholdt møder i Europa.

Ukraine har dog ikke været repræsenteret ved møderne, da Rusland ikke anerkender den siddende ukrainske regering.

Nato's generalsekretær, Anders Fogh Rasmussen, advarer under et besøg i Paris, at det vil få "alvorlige konsekvenser" for forholdet mellem Moskva og den vestlige forsvarsalliance, hvis Rusland forsøger at blande sig i det østlige Ukraine.

- Hvis Rusland griber yderligere ind i Ukraine, så vil det være en historisk fejltagelse, siger han.

Forholdet mellem Vesten og Rusland er blevet forværret de sidste to dage, hvor pro-russiske demonstranter har besat lokale regeringsbygninger i det østlige Ukraine.

Regeringen i Kijev frygter, at Rusland er i gang med at udskille det østlige og sydlige Ukraine fra den øvrige del af landet med henblik på at bringe områderne under russisk kontrol.

0 kommentarer
Vis kommentarer