Putin æder Øst-Ukraine

Vladimir Putin har fat i den lange ende, og der er intet Vesten kan stille op

Efter Krim har Vladimir Putin nu rettet blikket mod det østlige Ukraine. (Foto: AP)
Efter Krim har Vladimir Putin nu rettet blikket mod det østlige Ukraine. (Foto: AP)

Krim var bare forretten. Den egentlig hovedret er det østlige Ukraine.

Det mener seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier Peter Munk Jensen.

Han er overbevist om, at de seneste uroligheder i Ukraine er styret fra Kreml.

- Jeg kan ikke vide det med sikkerhed, men når der er så store interesser på spil, så er det ikke bare nogle amatørbander. Der er tale om meget aggressive pro-russiske grupper, så det må være styret, siger Peter Munk Jensen til Ekstra Bladet.

Se også: Gazprom: Ukraine har ikke betalt for gassenSe også: Nato-chef: Træk de russiske styrker væk

Formålet med de pro-russiske besættelser af flere regeringsbygninger i Kharkiv, Donetsk, Luhansk og Mariupol er ifølge Peter Munk Jensen at destabilisere Ukraine inden parlamentsvalget den 25. maj.

- Med gruppernes angreb, 40.000 soldater på grænsen mellem Rusland og Ukraine og et massivt økonomisk pres, håber Rusland at få valget udsat eller helt aflyst. Uroen skal set fra russisk side vise, at Ukraine ikke er stabilt nok til at kunne afholde et valg. Rusland håber i stedet på, at de kan få indlemmet det østlige Ukraine som en delstat i en ukrainsk føderation, siger Peter Munk Jensen.

Se også: Ukraine foretager razzia: 70 anholdt i KharkivSe også: USA og Rusland vil have snarligt krisemøde om Ukraine

Mens Vladimir Putin i øjeblikket har fat i den lange ende, går EU og USA rundt ude på sidelinjen og udtrykker bekymring over udviklingen.

De har hidtil kun iværksat økonomiske sanktioner overfor russiske interesser i Vesten, men lige nu kan de ikke gøre meget andet end afholde møder.

- De er nødt til at holde møder for at holde presset, men hvis de vil optrappe sanktionerne, er det et spørgsmål om hvor langt de vil gå, siger Peter Munk Jensen.

Se også: Rusland: Uro vil fortsætte, så længe befolkning ignoreres

Vesten kan iværksætte fase 3 i sanktionsmulighederne. Det betyder bl.a. våben- og energiembargo.

- Hvis Rusland går ind militært, kan Vesten intet stille op, og det er meget tvivlsomt om EU og USA er parate til fase 3, da det vil koste arbejdspladser i Vesten, og det vil ikke være populært, siger seniorforskeren.

Udsigten til en russisk tilbagetrækning er derfor lille, mener Peter Munk Jensen.

- Jeg tror, at Rusland vil fortsætte med at undergrave og skrøbeliggøre den ukrainske stat ved at pro-russiske grupper skiftevis vil op- og nedtrappe angrebene frem til valget.

1 af 2 Angela Merkel og resten af de vestlige ledere overvejer alvorligere sanktioner mod Rusland, men seniorforsker Peter Munk Jensen tror ikke, at Vesten tør gå ind i fase 3, der bl.a. betyder våben- og energiembargo. (Foto: AP)
2 af 2 Efter Krim har Vladimir Putin nu rettet blikket mod det østlige Ukraine. (Foto: AP)
0 kommentarer
Vis kommentarer