EU vil sortliste yderligere 15 russere

Danmark er blandt få lande, der presser på for også at få russiske virksomheder på EU's sanktionsliste.

EU gør klar til at føje yderligere 15 navne til de 33 russere og Krim-borgere, der allerede er forment adgang til EU og har fået deres værdier i EU indefrosset.

Ritzau erfarer, at listen med 15 nye navne blev foreløbigt godkendt på et møde onsdag blandt EU-ambassadørerne i Bruxelles dagen før, at EU, USA, Rusland og Ukraine i Geneve enedes om en aftale, der skal deeskalere konflikten i det østlige Ukraine.

Sanktionslisten skal nu godkendes via en skriftlig procedure i de 28 EU-landes udenrigsministerier med henblik på, at navnene kan blive offentliggjort og sanktionerne kan træde i kraft på lørdag.

Den danske minister, Martin Lidegaard (R), talte ved EU-udenrigsministermødet i mandags i Luxembourg for, at det også skulle være muligt at sætte virksomheder på listen.

Ifølge Ritzaus oplysninger er der lige nu begrænset opbakning til det ønske.

Sverige, Storbritannien, Polen og i hvert fald et af de tre baltiske lande taler dog også for en længere liste, der tillige kan rumme medlemmer af den russiske efterretningstjeneste, FSB, russiske oligarker og folk fra præsident Vladimir Putins inderkreds.

Tyskland fører an i kredsen, der vil gå mere forsigtigt frem.

Overvejelserne om at indkalde til et ekstraordinært EU-topmøde i næste uge med henblik på at gå videre til endnu bredere økonomiske sanktioner - den såkaldte tredje fase sanktioner - er foreløbig også stillet lidt i bero.

Frankrigs præsident, François Hollande, har dog på et pressemøde torsdag sagt, at EU kan vælge at gå skridtet videre ved et særtopmøde i næste uge, hvis ikke der er sket fremskridt under torsdagens møde i Genève mellem Rusland, Ukraine, USA og EU.

Imens fortsætter de praktiske forberedelser til økonomiske sanktioner.

EU-Kommissionen præsenterede på ambassadørmødet onsdag sit forslag til forskellige grader af sanktioner - inklusiv for eksempel mere omfattende indefrysning af midler i EU samt stop for investeringer i Rusland.

Sanktioner på energiområdet regnes som så følsomme, at de beskrives som et sidste skridt.

Hvert EU-land har modtaget EU-Kommissionens beregninger af, hvad forskellige grader af fase tre-sanktioner kan tænkes at ville betyde for deres land. Landene skal senest tirsdag aften have sendt deres kommentarer retur til Bruxelles.

0 kommentarer
Vis kommentarer