Domstol vil undersøge forløb i Ukraine

Domstol vil undersøge, om der er grundlag for at indlede en fuld efterforskning i Kijev.

Den Internationale Straffedomstols chefanklager har åbnet en indledende efterforskning af forbrydelser, der blev begået før og under den tidligere ukrainske præsident Viktor Janukovitjs fald, oplyser domstolen i Haag.

- Domstolens chefanklager, Fatou Bensouda, har besluttet at åbne en indledende efterforskning af situationen i Ukraine for at få fastslået, om der er grundlag for at indlede en fuld efterforskning, hedder det i en erklæring fra Den Internationale Straffedomstol (ICC).

Ukraines parlament har tidligere besluttet at gå efter at rejse sag mod den væltede præsident ved Den Internationale Straffedomstol.

Janukovitj flygtede fra hovedstaden Kijev, da det hele eskalerede i februar med voldsomme sammenstød mellem demonstranter og sikkerhedsstyrker, som blandt andet brugte snigskytter.

I en resolution fra parlamentet hedder det, at Janukovitj og flere andre er skyldige i drab på flere end 100 ukrainere og andre statsborgere, og at 2000 andre blev såret under voldsomme sammenstød.

ICC er verdens første, permanente krigsforbryderdomstol. Det er ikke en FN-institution, men den er oprettet i henhold til Romtraktaten af 1998. Domstolen blev en realitet i juli 2002, og den kan kun behandle forbrydelser begået efter 1. juli 2002.

0 kommentarer
Vis kommentarer