Hellerup-dreng fik kontanthjælp på 1. klasse

Velstillede unge testede, hvor nemt det er at få kontanthjælp ud af Københavns Kommune - blev både godkendt og fik gode råd om at narre systemet af samme sagsbehandler

Velstillede Jens-Ulrik kunne i tre måneder lave alt andet end normalt arbejde. Kontanthjælpen kom nemlig helt af sig selv, selv om han sagtens kunne have klaret sig selv. (Foto fra filmen)
Velstillede Jens-Ulrik kunne i tre måneder lave alt andet end normalt arbejde. Kontanthjælpen kom nemlig helt af sig selv, selv om han sagtens kunne have klaret sig selv. (Foto fra filmen)

HJÆLP OS: Del dine oplevelser om kontanthjælp på en mail eller SMS/MMS til 1224 (alm. takst)

I disse dage diskuterer politikerne på livet løs, hvordan de kan få landets svageste modtagere af kontanthjælp tilbage i arbejde.

Men måske burde debatten snarere handle om de veluddannede unge, der hæver kontanthjælp. I en mini-tv-dokumentar, der i dag lægges ud på YouTube, afslører fire filmmagere nemlig, hvor nemt en af dem fik adgang til kontanthjælp fra et jobcenter i Københavns Kommune.

De unges idé var ganske simpel: En af os siger vores job op, tager ned på det lokale jobcenter og beder om kontanthjælp. Og så filmer vi det hele, mens det sker.

Fik opskrift på hjælp
På filmen, der blev optaget sidste efterår, følger man 23-årige Jens-Ulrik. Han er veluddannet, opvokset i en velstående nordsjællandsk familie og sagtens kan klare sig selv.

Han og de andre på filmholdet regner derfor med, at der er en reel risiko for, at kommunen siger nej til at udbetale en eneste krone.

Læs også:

Se også: Københavns Kommune: Dybt beklageligt

Men resultatet bliver det stik modsatte. Den sagsbehandler, som Jens-Ulrik får tildelt på Københavns Kommunes Ungejobcenter, har nemlig ingen planer om at sige nej til ønsket om kontanthjælp:

’Du er meget ung og har gjort en masse fine gode ting. Jobcenteret vil ikke stille sig i vejen for de der ting,’ lyder svaret fra sagsbehandleren, da han hører, at arbejdsløse Jens-Ulrik drømmer om en uddannelse som filminstruktør.

’Der bliver taget hensyn til dig. Altså du er jo ikke talentløs,’ fortsætter manden, der aldrig før har mødt sin klient.

Han advarer dog flere gange Jens-Ulrik mod at fortælle om sine ’kunstner-drømme’, når han skal videre i systemet på jobcenteret:

’Man skal ligesom fortælle jobcenteret det, som jobcenteret er interesseret i at høre. Og det jobcenteret er interesseret i at høre, det er, at du søger job som tjener eller andet kundeorienteret arbejde,’ mener sagsbehandleren om det arbejde, hans egne kolleger laver.

Julejob er bare et tilbud
Eneste tidspunkt i samtalen, hvor der reelt bliver talt om et arbejde, er, da sagsbehandleren pludselig snakker om de ’julejob’, som flere virksomheder snart vil slå op:

’Jobcenteret vil måske sige til dig, at Magasin har skrevet til os, at de mangler 400 folk til deltidsstillinger her i julemånederne.’

’Og så bliver man sendt derover,’ spørger Jens-Ulrik.

’Nej, det bliver man ikke. Men det er et forslag til, hvordan man kan finde et job,’ svarer sagsbehandleren, der godkender Jens-Ulrik til kontanthjælp.

Eneste betingelse for at få pengene er nu, at Jens-Ulrik møder op tre timer om ugen til et virksomhedskursus i kommunen. Og at han opdaterer sin profil på internettet hver uge.

’Du er jo en dygtig dreng, så det skal nok gå godt,’ lyder afskedssalutten fra sagsbehandleren.

ALT OM HISTORIEN I EKSTRA BLADET I DAG:

* Den var aldrig gået i Jylland
* Jobchef: Det er dybt beklageligt
* Unge filmskabere: De tjekker jo ingenting

HJÆLP OS: Del dine oplevelser om kontanthjælp på en mail eller SMS/MMS til 1224 (alm. takst)

1 af 5 Her er Jens-Ulrik (t.v.) og Max parate til at gå ind i det københavnske jobcenter - begge er dog meget i tvivl, om besøget kan udløse penge. (Foto fra filmen)
2 af 5 Eneste reelle krav til Jens-Ulrik var at møde op tre timer om ugen i et såkaldt virksomhedscenter. De fleste af gangene meldte han sig dog uden problemer syg og blev væk. (Foto fra filmen)
3 af 5 Her er den første udbetaling så kommet - og kommunen fortsatte med at betale til Jens-Ulrik selv meldte sig fra i systemet. (Foto fra filmen)
4 af 5 Her skriver de tre filmmagere til landets statsminister for at gøre hende opmærksom på deres projekt. Men hun svarede ikke - heller ikke, da de tre tog op til hendes kontor. (Foto fra filmen)
5 af 5 Velstillede Jens-Ulrik kunne i tre måneder lave alt andet end normalt arbejde. Kontanthjælpen kom nemlig helt af sig selv, selv om han sagtens kunne have klaret sig selv. (Foto fra filmen)
0 kommentarer
Vis kommentarer