Rapport: 839 millioner tjener under 11 kroner om dagen

Over 800 millioner arbejdere tjener under 11 kroner dagligt, men antallet er for nedadgående, siger ny rapport

Arbejdere i udviklingslande får i højere grad bedre job, og de nærmer sig middelklassen. Men ikke desto mindre tjener 839 millioner mennesker globalt set stadig under 11 kroner om dagen.

Det siger Det Internationale Arbejderforbund (ILO), der tirsdag offentliggør sin årlige rapport World of Work 2014.

Antallet er dog et fald siden en opgørelse fra starten af 00'erne, der viste, at det gjaldt for over halvdelen af arbejderne.

ILO ser imidlertid positivt på, at stadig flere lønmodtagere i udviklingslandene optages i middelklassen.

- Udviklingslandene er generelt i en proces, hvor de er ved at indhente mere højtudviklede økonomier, siger ILO's direktør Guy Ryder.

Arbejdspladser trods krise
Det Internationale Arbejderforbund hæfter sig ved, at udviklingslandene har formået at skabe arbejdspladser trods den økonomiske krise.

- Mange udviklingslande specielt i Latinamerika og Asien har gjort en indsats for at takle uligheden og forbedre jobkvaliteten såvel som social sikkerhed, siger Moazem Mahmood, der er ILO's hovedforfatter på rapporten.

- Omvendt synes et antal af højtudviklede økonomier, specielt i Europa, at gå i den stik modsatte retning, tilføjer Moazem Mahmood.

Rapporten viser, at mere end halvdelen af arbejderne i udviklingslandene - omkring 1,5 milliard mennesker - sidder i usikre job uden jobkontrakter og social sikkerhed, og ofte lever de i fattigdom.

ILO siger i rapporten, der har analyseret den økonomiske situation i 140 udviklingslande, at mange unge vil træde ind på arbejdsmarkedet de kommende år.

I løbet af de næste fem år kommer 213 millioner unge ind på arbejdsmarkedet, og 200 millioner af dem kommer fra udviklingslande.

0 kommentarer
Vis kommentarer