Rusland og Ukraine fortsætter gasforhandlinger over telefon

Forhandlinger op til ny tidsfrist fortsætter over telefonen. En del af Ukraines gæld skal være betalt mandag

Det lykkedes heller ikke onsdag EU-Kommissionen, Rusland og Ukraine at nå frem til en løsning på striden om priserne for russisk gas til ukrainerne.

Forhandlingerne vil dog fortsætte i 48 timer, meddeler parterne.

Den ny tidsfrist betyder, at det russiske selskab Gazprom nu truer med at stoppe forsyningerne til Ukraine fra mandag.

EU's energikommissær Günther Oettinger, der agerer mægler mellem de to lande, siger, at EU-Kommissionen har udarbejdet et dokument, som dels opsummer forhandlingerne frem til nu, og dels foreslår en ramme, som kan skabe sikkerhed om priserne i et helt år.

Forhandlingerne i de kommende døgn foregår via telefonkontakter.

Ruslands præsident, Vladimir Putin, advarede onsdag Ukraine mod at afvise et tilbud fra Moskva om nedsatte priser, og han beskyldte Kijev for at føre forhandlingerne ind i en blindgyde i et forsøg på at få yderligere prisnedsættelser.

- Hvis vores tilbud bliver afvist, vil vi skifte til et helt andet niveau. Det er ikke vores valg, og vi ønsker det ikke, sagde Putin ifølge flere russiske nyhedsbureauer.

Putin siger, at Rusland har tilbudt at reducere gaspriserne med 100 dollar (506 kroner), hvorved 1000 kubikmeter til få en pris på 385 dollar (omkring 1948 kroner).

- Regeringen i Kijev har nu indtil mandag 16. juni til at få en del af den ukrainske gæld betalt, siger Aleksej Miller, administrerende direktør for statskoncernen Gazprom.

Gazprom havde tidligere givet Ukraine en frist til 9. juni for at betale en del af gælden, der ifølge Rusland er på over 5,2 milliarder dollar (omkring 28,5 milliarder kroner).

I forrige uge aftalte parterne dog, at de russiske gasleverancer ikke må afbrydes, så længe der fortsat forhandles om en aftale.

Rusland og Ukraine forhandler hvert år om prisen på levering af gas til Ukraine. Efter at det Moskva-venlige styre i Kijev i februar blev væltet, har Rusland næsten fordoblet priserne for gasleverancerne til Ukraine.

Ukraine ønsker, at der sker fundamentale ændringer i landenes kontrakt fra 2009.

En tredjedel af Europas forbrug af naturgas kommer fra Rusland. Heraf flyder cirka halvdelen gennem rørledninger i Ukraine, og hvis russerne lukker for gashanerne, sådan som det også skete i 2009, vil det kunne gå ud over energiforsyningen til Tyskland og flere andre EU-lande.

Ud over energiministrene fra Ukraine og Rusland deltog også de administrerende direktører for det russiske Gazprom og det ukrainske Naftogaz i forhandlingerne i Bruxelles.

0 kommentarer
Vis kommentarer