FAKTA: Her er fem af Afghanistans største udfordringer

Afghanerne har lørdag valgt en ny præsident. Uanset hvem det bliver, står vedkommende overfor store problemer.

Afghanistan har lørdag taget et stort skridt i landets demokratiske udvikling ved præsidentvalgets anden runde, som for første gang fører til et magtskifte mellem to folkevalgte præsidenter.

Og den nye præsident står over for fem store udfordringer:

Sikkerhed:

* Volden i Afghanistan har nu stået på i 35 år, og Taliban-oprørerne har bebudet at fortsætte deres kamp mod centralstyret i Kabul. De kalder den kommende præsident for en regeringsleder af USA's gunst og afviser at indlede fredsforhandlinger.

Kriminalitet og korruption:

* Den organiserede kriminalitet anses for at være tæt knyttet til Taliban og destabiliserer landet. Afghanistan er et af de mest korrupte lande i verden, og det går ud over landets økonomiske udvikling. Landet er samtidig den største producent af rå opium, der laves til heroin.

Økonomisk situation:

* Afghanistan er et af verdens fattigste lande. Landet har oplevet vækst i de seneste år, men det kommer fra et ekstremt lavt bundniveau, og væksten er nu aftaget. Den igangværende tilbagetrækning af internationale soldater ventes at forværre situationen, da deres tilstedeværelse har givet tusindvis af afghanere job.

International militærindsats:

* Natos militære mission i Afghanistan stopper ved årets udløb, og der er endnu ikke underskrevet en ny sikkerhedsaftale med USA, som skal danne grundlaget for støtte og uddannelse til de afghanske sikkerhedsstyrker fremadrettet. Præsident Barack Obama har meddelt, at så godt som alle amerikanske soldater vil være ude af Afghanistan ved udgangen af 2016.

International støtte:

* Med tilbagetrækningen af de internationale tropper ventes opmærksomheden om Afghanistan og beredvilligheden til at hjælpe landet at falde drastisk. Både den civile sektor og de afghanske sikkerhedsstyrker er afhængige af støtte fra det internationale samfund, som har lovet støtte frem til 2024. Hvordan den konkret skal se ud, er dog endnu uafklaret.

0 kommentarer
Vis kommentarer