Hun kan afgøre Thornings fremtid

Efter måneders heftige rygtestrømme kan der endelig komme navn på EU's nye topfolk. Helle Thorning kan være en af dem

Den italienske udenrigsminister Federica Mogherini er en af favoritterne til at overtage posten som udenrigschef for EU. (Foto: AP)
Den italienske udenrigsminister Federica Mogherini er en af favoritterne til at overtage posten som udenrigschef for EU. (Foto: AP)

Der er gang i spinmøllen for tiden, og en af de mest spillede melodier har et omkvæd, der nævner Danmarks statsminister som en særdeles varm EU-formands-kandidat.

Helle Thorning-Schmidt selv har været ude og sige, at hun skam bliver på statsministerposten, men rygterne svirrer alligevel lystigt videre i vægtige medier som Die Zeit, Financial Times, Der Standard og The Telegraph.

Se også: EU-ledere kan samles igen til kollektiv jobkabale  

I dag kan der dog komme kød på historierne.

Onsdag aften bliver det nemlig afgjort hvem, der bliver indstillet som ny udenrigschef for EU - og måske endda også hvem der afløser Herman Van Rompuy som EU-formand.

Sidste brik
Den italienske udenrigsminister Federica Mogherini kan derfor blive afgørende for Helle Thornings fremtid. Hun er nemlig en af favoritterne til at overtage posten som udenrigschef for EU.

Og det er den brik i puslespillet, der kan afgøre, hvem EU-formanden bliver.

- Hvis det bliver Federica Mogherini, så bliver det mindre sandsynligt, at Helle Thorning-Schmidt bliver tilbudt posten som EU-formand, fordi så vil den med stor sandsynlighed blive tilbudt til en borgerlig, siger EU-forsker Rebecca Adler-Nissen.

Der skal findes en borgerlig/socialdemokratisk balance, forklarer eksperten, og da både Thorning og Mogherini er til venstre for midten, vil de ikke kunne sidde sammen.

Se også: Før topmøde: Thorning møder ny EU-kommissionsformand  

Samtidig vil de de nye medlemslande med Polen i spidsen gerne have en tung post.

Og det taler til Thornings EU-fordel.

Kan gå hurtigt
- Bulgarske Kristalina Georgieva er borgerlig og er virkelig en 'rising star.' Hvis hun bliver udenrigschef er vejen mere åben for Helle Thorning som EU-formand, siger Rebecca Adler-Nissen.

En tredje kandidat er den polske udenrigsminister Radoslaw Sikorski.

Se også: EU-chef gør allerede klar til nyt topmøde om topjob  

Der har været tale om, at det ikke kun er udenrigschefen, der indstilles i dag – men også EU-formand.

Rebecca Adler-Nissen vil heller ikke udelukke, at Helle Thorning får tilbudt et nyt job i aften.

- Det kan pludselig gå rigtigt hurtigt. Hvis de får overstået kampen om udenrigschefen hurtigt, kan de bare have det overstået, så de kan bruge resten af tiden på formanden for det europæiske råd, siger EU-eksperten.

1 af 3 Hvis det bliver Federica Mogherini, så er Helle Thornings mulighed for at blive EU-præsident nærmest ikke-eksisterende. (Foto: AP)
2 af 3 (Foto: AP)
3 af 3 Den italienske udenrigsminister Federica Mogherini er en af favoritterne til at overtage posten som udenrigschef for EU. (Foto: AP)
0 kommentarer
Vis kommentarer