Svensk statsminister forlader politik

Stefan Löfven bliver ny statsminister, men han får det svært

Fredrik Reinfeldt var tydelig bevæget, da han tog afsked med politik efter otte år som statsminister. POLFOTO
Fredrik Reinfeldt var tydelig bevæget, da han tog afsked med politik efter otte år som statsminister. POLFOTO

Her kan du genlæse Ekstra Bladets dækning af valget i Sverige minut for minut:

Med et tab på 7-8 procentpoint fik den svenske statsminister, Fredrik Reinfeldt, en hård øretæve. Klokken 23.17 holdt han næsten en Krag'sk tale.

- Rejsen fortsætter, men det bliver uden mig.

- Jeg er parat til at danne regering, sagde socialdemokraten Stefan Löfven.

- Jeg danner regering med Miljöpartiet, men hånden er udstrakt mod andre. Men der bliver intet samarbejde med Sverigedemokraterna. De får ikke en rolle som tungen på vægtskålen, sagde Löfven.

Statsminister Fredrik Reinfeldt  går i dag til Riksdagens formand og indleverer regeringens afskedsbegæring. Derefter må en anden tage over, både i partiet og i regeringen.

- Vi har haft et fantastisk samarbejde (i den borgerlige firepartiregering), og vi føler stærkt for hinanden og holder af hinanden, sagde en bevæget Reinfeldt.

- Vi har haft en fantastisk rigsdagsgruppe, som har måttet kæmpe hårdt for at tage de beslutninger, som det kræver at være i regering.

Reinfeldt førte partiet mod midten og mod en hidtil uhørt tilslutning. Nu er partiet slået hjem. En mulig afløser er finansminister  Anders Borg med en sjove hestehale, men han er formentlig ikke interesseret.

De svenske socialdemokrater blev med 31,4 procent det klart største parti, men resultatet er historisk elendigt. Lidt bedre end i 2010, men ellers skal man skal helt tilbage til foråret 1911 for at finde en ringere tilslutning. Alligevel kan partiet gør krav på regeringsmagten og bringe fagforeningsformanden Stefan Löfven ind i statsministeriet.

- Det svenske folk kræver forandring, og det svenske folk får forandring. Det svenske folk har vendt ryggen til skattelettelser og privatiseringer, sagde Löfven.

- Jeg har stor respekt for dig, Fredrik Reinfeildt, både som menneske og politiker.

- Nu er valgkampen ovre. Nu skal vi sætte Sveriges interesser først. Det har alle partier ansvaret for.

Se også: Her er nøglen til det svenske valg

Nu er blokpolitikken foreløbig slut i Sverige. Valgets sensation, Sverigedemokraterna, som ikke betragtes som stuerene, fik over 13 procent af stemmerne. Det betyder, at hverken de fire borgerlige partier, der nu sidder i regering, eller venstrefløjen har et rent flertal.

- De bliver nødt til at tage hensyn til os nu, siger Jimmie Åkesson, formand for Sverigedemokraterna.

- Hvis Stefan Löfven vil noget sammen med os, så må han jo komme til mig.

Moderaternas formand, Fredrik Reinfeldt, havde en stærk slutspurt, men partiet røg helt ned på 23 procent mod 30,6 procent i 2010. De tre små borgerlige partier holdt så nogenlunde skansen, men venstrefløjen fører klart. Og de borgerlige partier har også fået det dårligste resultat i årtier.

Valgmatematikken er indviklet. Hvis S og Miljöpartiet danner regering, skal de både have støtte af Vänsterpartiet og et eller to af de nuværende små borgerlige regeringspartier. Hvis V går imod en rød-grøn regering, skal den enten have støtte fra Moderaterna eller måske alle tre små borgerlige partier.

Avis smidt på porten
Samtlige øvrige partier er enige om, at de ikke vil røre det indvandrerfjendtlige Sverigedemkraterne med en ildtang, og partiets 13 procent bliver derfor ikke regnet med på højre side.

Under valgkampen har formiddagsavisen Expressen afsløret syv fremtrædende medlemmer af Sverigedemokraterne, der har skrevet racistiske indlæg på forskellige hjemmesider under falsk navn. Og avisen har ligeledes fortalt, at partilederen Jimmie Åkesson er ludoman.

I aftes kom hævnen. Expressen er smidt ud af Sverigedemokraternes festlokaler i Göteborg, Stockholm og Malmö. Konkurrenten Aftonbladet har straks tilbudt Expressen sin dækning af partiet.

Men i Malmö måtte partiet fejre i mørke. De havde lejet sig ind hos KFUM og K, men da udlejeren fandt ud af, hvem der festede, lukkede han for strømmen.

1 af 4 Da Stefan Löfven og Fredrik Reinfeldt mødtes til den sidste afgørende duel, havde vælgerne svært ved at se uenighederne mellem dem. (FOTO: AP).
2 af 4 Foto: POLFOTO
3 af 4 Foto: AP
4 af 4 Fredrik Reinfeldt var tydelig bevæget, da han tog afsked med politik efter otte år som statsminister. POLFOTO
0 kommentarer
Vis kommentarer