Valgvinder er spillefugl, nybagt far og beundrer af Glistrup

Sverigedemokraternes leder Jimmie Åkesson er den helt store sejrherre ved det svenske valg. Men hvem er han?

Jimmie Åkesson er nu leder af af Sveriges tredjestørste parti, Sverigedemokraterne. (Foto: IBL Bildbyrå)
Jimmie Åkesson er nu leder af af Sveriges tredjestørste parti, Sverigedemokraterne. (Foto: IBL Bildbyrå)

Han bliver næppe statsminister foreløbig. Men den helt store sejrherre ved det svenske valg er ikke desto mindre Jimmie Åkeson, der er leder af det stærkt indvandrerkritiske Sverigedemokraterne (SD). Ved sidste valg i 2010 høstede man 5,7 procent af stemmerne, men ganske som inspirationspartiet Dansk Folkeparti på den anden side af sundet er man nu blevet Sveriges tredjestørste parti med hele 12,9 procent af stemmerne.

Den blot 35-årige politiker har ellers som ung været tilknyttet Moderaterne, der værdimæssigt svarer nogenlunde til danske Venstre, før han i 1995 tilsluttede sig Sverigesdemokraterne, der var inspireret af danske Fremskridtspartiet og senere Dansk Folkeparti. Ti år senere slog han partiets daværende leder Mikael Jansson af pinden og tog selv magten i partiet.

Spilleproblem?
Åkeson har læst statsvidenskab på Lunds Universitet og har arbejdet som webdesigner i virksomheden BMJ Aktiv. Han har sammen med sin forlovede Louise Erixon, der også arbejder i partiet, den ni måneder gamle dreng Nils.

Han er mere end almindeligt glad for gambling, og Sveriges Radio har således rapporteret, at han bare i år har brugt cirka 400.000 kroner på online-betting. I et enkelt tilfælde tabte han 50.000 svenske kroner på nogle få timer.

Svenske statsborgeres skatteforhold er åbne for offentligheden, og det fremgår, at han i 2012 havde en indkomst på 1.171.600 svenske kroner.

Fodboldfan
Jimmie Åkesson bor i kystbyen Sölvesborg i Blekinge. Han værner meget om sit privatliv og ynder ikke at vise residensen frem for medierne. I sin fritid er han er en passioneret tilhænger af Halland-fodboldholdet Mjällby AIF, der for tiden ligger i den tunge ende af den bedste svenske fodboldrække, Allsvenskan. Han spiller også selv, men på et noget lavere plan. Det samme gælder golf.

Åkesons kæphest har hele tiden været den politiske debat i Sverige, som efter SD-lederens mening har været gennemsyret af politisk korrekthed i stedet for en ligefrem og ofte hård tone i forhold til landets udfordringer på udlændingeområdet. Og det er netop her, han har fået godt fat i de svenske vælgere, da langt fra alle er enige i Reinfeldt-regeringens humanistiske tilgang til flygtninge og indvandrere.

Antallet af årlige asylansøgere er på over 50.000 i Sverige og dermed knap ti gange så højt som i Danmark. Af Sveriges cirka 9,6 millioner indbyggere er cirka 1,5 millioner født i et andet land. I 2013 modtog man 113.000 indvandrere.

Blevet stueren
I lighed med ledelsen i Dansk Folkeparti har Åkeson ført en hård kurs over for urolige og ekstremistiske elementer i partiet. I 2012 lugede han ud blandt nynazistiske og åbenlyst racistiske medlemmer i et forsøg på at gøre Sverigedemokraterne lettere at sluge for hr. og fru Sverige - en mission der er lykkedes.

Der dukker dog stadig uheldige episoder op, og på videoer fra Sverigedemokraternes eget webtv-hold hører man, hvordan tv-holdet omtaler personer af anden etnisk herkomst som 'Somaliakællinger' og 'negere'. Ligeledes har han i 2010 indspillet en række private videoer med partiets ordfører i Lund, Hans-Olof Andersson. Sammen synger de sangen 'Fädernesland' af det blandt højreekstremistiske svenskere så populære band Ultima Thule.

Sverigesdemokraterne har i henhold til det seneste svenske valg særligt stor tilslutning i kommunerne Sjöbo, Bromölla og Hörby med op imod en tredjedel af stemmerne.

0 kommentarer
Vis kommentarer