Annonce:
Annonce:

Svensk valg gik i sort

Drama mellem avis og politisk parti

Forsiden på Expressen dagen efter det svenske valg til rigsdagen. (Foto: Christina Ehrenskjöld)
Forsiden på Expressen dagen efter det svenske valg til rigsdagen. (Foto: Christina Ehrenskjöld)
Annonce:
Følg Politik

Forsiden på den svenske avis Expressen er i bogstaveligste forstand gået i sort.

Det sker ovenpå valget til den svenske Riksdag, som godt nok endte med en socialdemokrat ved roret, men hvis helt store vinder er det indvandrerkritiske parti Sverigedemokraterna.

I går var forsiden på den svenske avis plastret til med noget, der lignede en krigserklæring til det stærkt udskældte parti.

'Stem nej til racismen', lød det med klar reference til Jimmie Åkessons voksende parti, som Expressen under valgkampen har beskrevet som fremmedfjendsk.

Denne forside vågnede svenskerne op til på valgdagen. (Foto: Christina Ehrenskjöld)
Denne forside vågnede svenskerne op til på valgdagen. (Foto: Christina Ehrenskjöld)

Midt under valget, som gav Sverigedemokraterna 13 procent af stemmerne, eskalerede kampen, og partiet smed Expressen på porten.

Så enige er DF og Sverigedemokraterna

Annonce:

Avisen har i flere artikler sammen med Researchgruppen - en svensk nonprofit journalistisk organisation - afsløret, hvordan flere medlemmer af Sverigedemokraterna har skrevet enten hadefulde eller racistiske kommentarer på sociale medier.

SD: Avis samarbejder med ekstremister
Afsløringerne fik Sverigedemokraterna til at trække Expressens akkreditering til deltagelse i partiets valgfest tilbage.

Ifølge Sverigedemokraternas pressechef udelukkede man den svenske avis på grund af avisens samarbejde med Researchgruppen, som partiet beskylder for at huse en gruppe ekstremister:

- Partiet har en nul-tolerance mod ekstremisme. Derfor vil vi ikke tage imod aviser, som samarbejder med ekstremister så åbent og tydeligt. Det er svært at forene med vores nul-tolerance, begrundede Martin Kinnunen udelukkelsen af Expressen.

Partiformand Jimmie Åkesson havde en fest søndag aften, da valgresultatet blev kendt.

Svensk statsminister forlader politik

På trods af Sverigedemokraternas forsøg på at holde avisen væk, tilbød en stribe andre svenske nyhedsmedier, at Expressen kunne offentliggøre deres dækning.

Annonce:

- Det er meget overraskende, eftersom Sverigedemokraterna tidligere har forsøgt at profilere sig som et seriøst rigsdagsparti og i det mindste nogle gange besvaret kritiske spørgsmål. Nu gør man ikke længere kun forskel på befolkningsgrupper, men også på uafhængige nyhedsmedier. Det er naturligvis beklageligt, udtalte Expressens administrerende redaktør Thomas Mattsson på avisens hjemmeside.

Sveriges helt store vinder: Nu kan de ikke ignorere os

Stakkels Sverige
Mens avisen bag er fyldt med valgdækning, har Expressen dog valgt at køre en utraditionel forside helt i sort med kun en - uafsluttet - sætning.

Den lyder: 'I går stemte 781120 svenskere på' og er afsluttet med en blå og svensk blomst - Sverigedemokraternas logo.

Valgvinder er spillefugl, nybagt far og beundrer af Glistrup

Holdningen til valget bliver underbygget med ord i avisens leder:

'Sjældent har et rigsdagsvalg haft så mange tabere. Stakkels Sverige', lyder afslutningen på avisens holdning til et valg, hvor den socialdemokratiske Stefan Löfven godt nok sætter sig for bordenden som statsminister, men ifølge Expressen ser ud til en svag en af slagsen.

Fadøl og champagne - Sveriges statsminister på kro i nat

Annonce:

Statsminister er ingen vinder
Sveriges siddende statsminister Fredrik Reinfeldt trak sig både fra sin post som leder af regeringen og formand for Moderaterna efter en tilbagegang, som kan tilskrives Sverigedemokraternas fremgang.

Moderaterna fik ifølge Expressen ikke noget katastrofevalg med 23,2 procent af stemmerne, som gør valget til partiets fjerdebedste resultat.

Søren Pind om indvandrerkritisk valgsejr: Tak spids

Om valgets vinder - 57-årige Stefan Löfven - skriver avisen, at han dårligt kan betragtes som en vinder. 'Socialdemokraternas valgresultat er på niveau med det historisk dårlige resultat, som fik Mona Sahlin til at gå af som S-leder'.

Sverigedemokrater i skandale: Valgaften saboteret

Hvad synes du om Expressens forside? Skriv din kommentar under artiklen.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
Det er uforståeligt, at Pytlick er hoppet på den saudiske sportswashing-vogn

Udforsk Ekstra Bladet+

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: