Politiker nægtet indrejse til Rusland

Europaparlamentets formand reagerer, efter at et tysk medlem er blevet nægtet indrejse i Rusland

Formanden for Europa-parlamentet, tyske Martin Schulz, vil nu vide, hvorfor en kollega ikke måtte rejse ind i Rusland (Foto: AP)
Formanden for Europa-parlamentet, tyske Martin Schulz, vil nu vide, hvorfor en kollega ikke måtte rejse ind i Rusland (Foto: AP)
Følg Politik

Europaparlamentets tyske formand, Martin Schulz, har onsdag bedt den russiske regering om en forklaring på, hvorfor hans landsmand og kollega i parlamentet, den fremtrædende grønne politiker Rebecca Harms, i sidste uge blev nægtet indrejse i Rusland.

Ifølge Reuters bekræfter den russiske viceudenrigsminister, Aleksej Mesjkov, over for det russiske nyhedsbureau RIA, Harms mistanke om, at hun blev afvist i Moskvas lufthavn, fordi hun står på Ruslands sorte liste som ansvarlig for at have været med til at indføre EU's sanktioner mod Rusland.

- Denne sag har direkte forbindelse til en sådan listes eksistens.

- De, der har indført sanktioner mod russiske embedsmænd - heriblandt lederne for vores parlament - burde være fuldt ud klar over, at Rusland vil svare igen på passende vis, siger Mesjkov ifølge RIA.

Harms har som europaparlamentariker ikke haft noget formelt ansvar for EU's sanktioner mod Rusland, som er indført af EU's 28 medlemslande.

Hun blev afvist, da hun i torsdags landede i Moskva på vej til en retshøring af en ukrainsk officer, der er blevet taget til fange af prorussiske oprørere i det østlige Ukraine.

Schulz' brev er overbragt til den russiske ambassadør i Bruxelles, Vladimir Tjisjov, efter at denne ifølge parlamentsformanden på skrift har "forsøgt at retfærdiggøre de russiske myndigheders handlinger for at nægte Harms indrejse".

Europaparlamentets formand har ifølge en pressemeddelelse bedt Rusland om straks at offentliggøre den fulde liste over europaparlamentarikere, der er ramt af sanktioner fra Rusland - og begrundelsen for, hvorfor de ikke må rejse ind i landet.

Schulz gør samtidig opmærksom på, at EU's sanktioner mod Rusland er offentligt tilgængelige, ligesom man klart har begrundet sanktionerne mod russiske politikere med deres rolle i Ruslands annektering af Krim-halvøen og destabiliseringen i det østlige Ukraine.

- Det står i skærende kontrast til, at Ruslands sanktioner er gennemført på vilkårlig vis uden begrundelser og uden noget forvarsel om deres eksistens, siger Schulz.

Seneste nyt

Det er ikke mere heltemodigt eller bonusværdigt at være sygeplejerske end sosu

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.