Annonce:
Annonce:

Efter EU-smæk: Ny slovensk kandidat præsenteres snart

Slovensk regering er gået i tænkeboks efter Alenka Bratuseks exit fra feltet af kommissærkandidater

Annonce:
Følg Politik

Sloveniens premierminister, Miro Cerar, udtrykker skuffelse over, at et flertal i EU-Parlamentets industriudvalg og miljøudvalg onsdag aften har vendt tommelfingeren nedad for den slovenske kandidat til posten som EU-Kommissionens næstformand med ansvar for EU's energiunion.

Det er hans forgænger som regeringschef, Alenka Bratusek, der er blevet vejet og fundet for let i parlamentet, og Cerar er nu gået i tænkeboks for at finde en ny kommissærkandidat, der kan præsenteres om "to eller tre dage".

- Som chef for regeringen vil jeg gøre, hvad der er nødvendigt for at finde en ny, passende kandidat. Slovenien beklager denne situation, siger Cerar ifølge nyhedsbureauet STA til slovenske journalister i Milano, hvor han har deltaget i et EU-topmøde om ungdomsarbejdsløshed.

Annonce:

Men så utilfreds kan premierministeren ikke være med den begmand, som EU-parlamentarikerne har givet hans liberale forgænger på posten.

Der var både i Bruxelles og hjemme i Ljubljana skepsis over for Bratusek, blandt andet fordi hun havde indstillet sig selv til posten kort før, hun officielt overdrog regeringsansvaret til Cerar, en juraprofessor og politisk debutant, som vandt en storsejr ved nyvalget i Slovenien i juli.

Der er åbnet en korruptionsundersøgelse af forløbet i Slovenien, hvor det lyder fra en undersøgelseskommission, at hun har forsøgt at forsinke dens afgørelse til efter hendes høring i EU-Parlamentet ved at undlade at hente post.

Cerar var offentligt gået imod Bratuseks kandidatur og havde ifølge nyhedsbureauet AFP opfordret hende til at nominere den afgående slovenske kommissær Janez Potocnik til en tredje embedsperiode.

Regeringschefen har onsdag aften taget kontakt til sine koalitionspartnere i Ljubljana, men vil ikke ud med, hvem der kan komme i spil som ny kommissær for det lille Balkan-land.

Annonce:

Tidligere har europaparlamentarikeren Tanja Fajon været nævnt som kandidat, dog til en mindre tung portefølje. Men ifølge Financial Times er den slovenske vicepremierminister Violeta Bulc også et bud.

Europaparlamentet kan ikke formelt afvise enkeltkandidater til poster i EU-Kommissionen.

Men eftersom parlamentet skal stemme om kommissionen som helhed, er det set før, at parlamentet har tvunget en kommende kommissionsformand til at skifte ud på sit hold.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
Varmechecken går til narko - hvordan synes I selv det går?
Annonce:

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: