Annonce:
Annonce:

Slovak balancerer på glødende kul i EU-Parlamentet

Kommissærkandidat Maros Sefcovic bliver udfordret på sin reelle tro på EU's grønne ambitioner

Annonce:
Følg Politik

Slovakiets kommissærkandidat Maros Sefcovic bliver ved sin godkendelseshøring mandag aften i Europaparlamentet gang på gang presset for at afsløre sin ærlige holdning til kontroversielle energikilder som atomkraft og kul kontra grøn energi.

- Solen og vinden er vores. Vi kan fange dem ind i vores forsyningsnet, og de er ikke afhængige af udenlandske leverandører, siger Sefcovic.

Han er indstillet til posten som næstformand med ansvar for EU's energiunion i stedet for slovenske Alenka Bratusek, der dumpede ved sin høring.

Men han undgår samtidig behændigt at bande det forurenende kul og den i manges øjne ubehageligt farlige atomkraft helt ud af EU-landenes energiforsyning.

Annonce:

- Hvad angår kul må vi være ærlige. Det er stadig den største energikilde i EU med mere end 27 procent, siger Sefcovic og minder om, at Polen får 80 procent af sin energi fra kul. Og at Tyskland får over 40 procent.

Så han argumenterer for, at EU både skal arbejde for ambitiøse klima- og energimål, mere effektiv udnyttelse af energien og hjælpe lande som Polen med at forurene mindre. Selv om de stadig brænder kul af.

Sefcovic, der også er medlem af den afgående EU-kommission, bliver også presset til at afsløre, at han stemte ja, da kommissionen for nylig godkendte kontroversiel britisk statsstøtte til at bygge et nyt atomkraftværk.

- Det handlede ikke om valget af energikilde. Det var en statsstøttesag. Statsstøtten var berettiget. Så ja, jeg stemte for, siger Sefcovic.

Margrete Auken (SF) er efter høringen ikke imponeret.

- Sefcovic er uden tvivl en erfaren politiker og kommissær. Men han glatsnakkede bare, siger Auken med en konstatering af, at slovakken "undgik at sige noget med indhold", når han blev inviteret til at være konkret om EU's energi- og klimamål.

Annonce:

Socialdemokraternes Jeppe Kofod har en lidt mere positiv tolkning.

- Sefcovic havde tydeligvis læst på lektien og lært af sin forgængers fejl. Denne gang fik vi konkrete svar og klare ambitioner.

- Jeg mener stadig, at kommissionen lægger sig på en alt for uambitiøs klimalinje. Men jeg tror, vi kan få et godt samarbejde med Sefcovic, siger Kofod.

Parlamentets industri- og miljøudvalg evaluerer Sefcovic' høring tirsdag morgen. Hvis både han og Sloveniens nyindskiftede kandidat Violeta Bulc bliver godkendt, ventes parlamentet at stemme om det samlede kommissærhold på onsdag.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Mere fra Ekstra Bladet+

I naturen foregår sex, vold, incest og voldtægter
Annonce:

Udforsk Ekstra Bladet+

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: