Obama ydmyget - GOP-sejr i Senatet

Midtvejsvalg: Republikanerne vinder kontrollen i Senatet

Den uafhængige George Orman erkendte i nat sit overbevisende nederlag til republikanernes Pat Roberts ved valget i Kansas. (Foto: AP)
Følg Politik

KØBENHAVN/NEW YORK, USA (Ekstra Bladet): Så er det en realitet. kl. 05.30 stod det klart, at republikanerne er den store sejrsherre ved det amerikanske midtvejsvalg.

Det blev stemme-opgørelsen fra delstaten North Carolina, der hidtil var besat af demokraterne, der gjorde udslaget, og resulterede med det flertalsmandat der skulle til, for at overgå det demokratiske i Senatet. Det er første gang i otte år.

Ydmygende GOP-sejr
Dermed har republikanerne altså fuldt flertal i Kongressen (Senatet og Repræsentanternes Hus), hvor de i forvejen besad flertallet i 'Huset'.

Sejren var - omend usikker blandt andet grundet vælgerdeltagelsen - dog forventet, men demokraterne tabte i nat flere demokratiske stater: Colorado, Montana, South Dakota, Arkansas, West Virginia og altså senest North Carolina.

I sig selv markante nederlag for demokraterne - men med endnu nogle optællinger i sigte fra stater som Iowa, Virginia og Alaska kan nederlaget til præsident Obama risikere at blive endnu mere ydmygende.

Obama i knæ
Obama ligger næsten historisk lavt i meningsmålingerne og høster ikke kun fortsat kritik for folks skrantende økonomi men lider også under den udenrigspolitiske situation med bl.a. ebola-frygt, kampen mod terror i Syrien og Irak, samt de fortsat uafklarede immigrationsproblemer.

Af samme årsag har Obama under valgkampen været direkte uønsket hos de demokratiske kandidater, der har bedt ham holde sig væk - og i enkelte tilfælde lagt decideret distance til ham.

Republikanernes flertal gør bestemt ikke præsidentembedet lettere for den afgående Obama. GOP-flertallet i Repræsentanternes Hus har i forvejen forhindret Barack Obama i at gennemføre ønskede lovforslag - og den beslutningsproces forværres nu kun yderligere.

Nu skal Obama have særlige dekreter og præsident-veto'er på bordet i Capitol Hill for at kunne udføre sin reelle magt. 

Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Er Papes ambition at være både dyr og dårlig?

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+