USA-ekspert om valglussing: Krig mod Obama

Præsident Barack Obama får det svært, efter at oppositionen har erobret magten i Kongressen

Den republikanske valgsejr betyder, at der nu er lagt op til krig mellem præsident Barack Obama og lederen af de republikanske flertal i Senatet, Mitch McConnell. (Foto: AP)
Den republikanske valgsejr betyder, at der nu er lagt op til krig mellem præsident Barack Obama og lederen af de republikanske flertal i Senatet, Mitch McConnell. (Foto: AP)
Følg Politik

Barack Obama har to år tilbage som præsident i USA, men med nattens valgsejr til republikanerne er der udsigt til politisk stormvejr i Washington.

Republikanerne kontrollerer med valgresultatet begge kamre i Kongressen og har derfor mulighed for at blokere præsidentens initiativer på en lang række områder.

Ifølge lektor og USA-ekspert Niels Bjerre-Poulsen er der lagt op til konfrontation mellem republikanerne og præsident Obama.

- Det grimme scenarie er, at republikanerne vil fremsætte lovforslag, som Obama finder uspiselige, og at han derfor i større grad vil nedlægge veto og styre med dekreter. Det betyder, at der vil være krig mellem præsidenten og Kongressen, siger Niels Bjerre-Poulsen til Ekstra Bladet.

Obama er blevet skydeskive for amerikanernes utilfredshed, mener USA-ekspert. (Foto: AP)
Obama er blevet skydeskive for amerikanernes utilfredshed, mener USA-ekspert. (Foto: AP)
 

Han peger dog på, at valget også kan medføre øget samarbejde mellem Det Hvide Hus og Kongressen.

- Det flinke scenarie er, at republikanerne nu føler, at de er nødt til at vise politiske resultater, mens Obama for at sikre sit eftermæle vil være indstillet på politiske kompromisser. Det kan åbne op for et nyt samarbejde, siger Niels Bjerre-Poulsen, der personligt tvivler på dette udfald.

- Jeg hælder mest til det grimme scenarie, men jeg er parat til at blive glædeligt overrasket, siger han.

Ved nattens midtvejsvalg lykkedes det republikanerne at fravriste demokraterne de seks nødvendige pladser for at erobre flertallet i Senatet. Samtidig fastholder partiet flertallet i Repræsentanternes Hus. Dermed har oppositionspartiet sikret sig flertal i begge kamre i Kongressen.

Obama ydmyget - GOP-sejr i Senatet

Niels Bjerre-Poulsen siger, at han ikke er overrasket over, at republikanerne blev valgets store vindere.

Efter seks år som præsident er Barack Obama blevet symbol på alt det, som befolkningen mener, der er galt med regeringsbyen Washington.

- Obama er blevet skydeskive for amerikanernes utilfredshed, selv om økonomien på papiret er stærk og ledigheden faldende.

- Men folk synes ikke, de mærker fremgangen. Den usikkerhed, der har været siden finanskrisen, er der stadig. Obama har ikke haft held til at overbevise vælgerne om, at det faktisk går godt, siger Niels Bjerre Poulsen, der er lektor ved Syddansk Universitets Center for Amerikanske Studier.

Seneste nyt

Det er ikke mere heltemodigt eller bonusværdigt at være sygeplejerske end sosu

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.