Annonce:
Annonce:

EU-revisor: EU betaler alt for meget i støtte

EU betaler for mange penge til projekter, der ville være blevet gennemført, selv hvis de ikke fik EU-støtte

Annonce:
Følg Politik

For mange af de projekter, EU støtter, er præget af "dødvægt" - det vil sige, at de ville blive gennemført, uanset om EU giver støtte eller ej.

Det mener Henrik Otbo, tidligere rigsrevisor og Danmarks medlem af EU's Revisionsret, som onsdag præsenterede sin årsberetning.

Det fremgår af beretningen, at projekter, der fik EU-støtte i 2013, somme tider var godkendt - eller ligefrem afsluttet - før der forelå tilsagn om EU-finansiering.

- Det vidner om dødvægt, når det er projekter, der ville blive lavet under alle omstændigheder. Det svækker den "EU-merværdi", som projekter og programmer skal have, siger Henrik Otbo.

EU og Nato holder igen over for Rusland

Annonce:

Det gælder eksempelvis Marco Polo-programmet, der havde til formål at flytte godstrafik væk fra vejene. 13 ud af de 16 støttemodtagere, der blev udsat for EU-revision, bekræftede, at de ville have gennemført projekterne også uden EU-støtte.

- Det er meget svært at rapportere om gode eksempler på EU-merværdi. Der er stor interesse for at få pengene, men der er alt for lidt fokus på, at der skal komme resultater ud af EU-støtten, siger Henrik Otbo.

Af de cirka 1200 sager, EU's revisorer undersøgte i 2013, faldt man dog kun over 14 tilfælde af svindel. Blandt dem var tre-fire udbudssager, hvor nogen havde betalt for at vinde en kontrakt.

I alt har der i 2013 været en fejlrate i udbetalingen af EU-støtte på 4,7 procent. Året før var det 4,8 procent. Ifølge EU's egne regler bør fejlraten ligge under 2 procent.

- Men man kan ikke sige, at det er et dårligt regnskab, præget af fup og fidus. Vi siger OK for det samlede regnskab, siger den danske EU-revisor.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.
LIGE NU

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
Det er uforståeligt, at Pytlick er hoppet på den saudiske sportswashing-vogn

Udforsk Ekstra Bladet+

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: