EU: Jerusalem skal være hovedstad for to stater

Vi behøver en palæstinensisk stat, betoner EU's udenrigschef under en rundrejse i Mellemøsten

Israelerne og palæstinenserne bør være fælles om at have Jerusalem som hovedstad, siger EU's udenrigspolitiske chef, Federica Mogherini, under en rundrejse i Mellemøsten.

- Jeg mener, at Jerusalem kan blive og bør blive hovedstaden for to stater, siger hun under et besøg i Ramallah på den israelsk-besatte vestbred.

Jerusalems status er et meget følsomt spørgsmål for begge parter i konflikten, og striden om retten til byen har i årevis været med til at blokere for en fredsløsning.

I de seneste uger er spændingerne i Jerusalem vokset. Israel har bebudet, at det vil udbygge bosættelser i det arabiske Østjerusalem, og højreorienterede jøder kræver ret til at kunne bede på den høj, hvor en af islams helligste moskeer, al-Aqsa, ligger.

Det er det såkaldte tempelbjerg, hvor det jødiske tempel blev ødelagt af romerne i år 70.

Mogherini har under sin rejse skubbet på for at få gang i fredsforhandlingerne mellem israelere og palæstinensere.

- Vi behøver en palæstinensisk stat. Det er det ultimative mål, og dette er hele EU's holding, sagde hun tidligere under et besøg i Gaza, hvor ødelæggelserne er omfattende efter israelske angreb i august som modsvar på palæstinensiske raketter affyret fra Gaza mod Israel.

Mogherini mødtes fredag med Israels premierminister, Benjamin Netanyahu. Han afviste hendes kritik af de nye bosætterboliger i Jerusalem og på Vestbredden.

- Jeg afviser den opdigtede påstand, at årsagen til den fortsatte konflikt er den ene eller den anden bosættelse. Jerusalem er vores hovedstad og som sådan ikke en bosættelse, fastslog han.

Israel erobrede under den israelsk-arabiske krig i 1967 det østlige Jerusalem. Efter folkeretten defineres det som et besat område.

Palæstinenserne vil oprette en stat i de områder, som Israel i dag holder besat, og Østjerusalem skal være den fremtidige hovedstad. Israel mener, det har en historisk og religiøs ret til hele Jerusalem og ikke bare den vestlige del af byen.