Annonce:
Annonce:

Forbrugerombudsmanden er tæt på topjob i EU

Henrik Saugmandsgaard Øe er indstillet til posten som generaladvokat ved EU-Domstolen.

Annonce:
Følg Politik

Regeringen har besluttet at indstille forbrugerombudsmand Henrik Saugmandsgaard Øe til en stilling som generaladvokat ved EU-Domstolen. Det oplyser Justitsministeriet på sin hjemmeside.

Antallet af generaladvokater øges fra oktober næste år fra de nuværende ni til 11, og seks af stillingerne skal besættes af nye navne. Danmark er på forhånd garanteret, at et af de ledige job skal tilfalde en dansker.

Fem af pladserne besættes permanent af de fem store EU-lande Tyskland, Frankrig, Storbritannien, Italien og Spanien, mens de øvrige går på skift mellem de andre medlemslande efter en fast rotationsordning.

Regeringens valg af Henrik Saugmandsgaard Øe er sket på baggrund af en indstilling fra Dommerudnævnelsesrådet, som har stået for samtalerne med et uoplyst antal ansøgere.

Generaladvokaterne ved EU-Domstolen udnævnes for seks år ad gangen.

Annonce:

Før en endelig udnævnelse skal kandidaterne gennem en høring, hvor deres kvalifikationer til at fungere som dommer og generaladvokat ved domstolen bliver undersøgt.

Ud over jobbet som forbrugerombudsmand tiltræder Henrik Saugmandsgaard Sø en stilling som konstitueret landsdommer ved Østre Landsret 1. januar 2015.

Generaladvokaterne har samme kvalifikationer som EU-Domstolens dommere, og deres opgave er offentligt at fremsætte et upartisk og uafhængigt begrundet forslag til afgørelse i de konkrete sager, der forelægges domstolen, fremgår det af Folketingets hjemmeside.

Systemet med generaladvokater er oprettet med inspiration fra det franske retssystem.

Henrik Saugmandsgaard Øe er uddannet jurist fra Aarhus Universitet. Efter en periode som underviser ved universitetet og et job som advokatfuldmægtig ved et advokatfirma i Aarhus tog han i 1993 en mastergrad i europæisk ret. Den 50-årige jurist har siden november 2006 været forbrugerombudsmand.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
Politiske skandaler har siden 2003 udløst 12 kommissioner
Annonce:

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: