Annonce:
Annonce:

Eksminister bliver overgangspræsident i Burkina Faso

Udviklingsministeren kalder magtoverdragelse for en foreløbig sejr for demokratiet i det afrikanske land

Annonce:
Følg Politik

Det bliver Michel Kafando, der får den vigtige opgave at få Burkina Faso tilbage på demokratiske skinner.

Den tidligere udenrigsminister er mandag blevet udpeget til overgangspræsident i det vestafrikanske land, efter at Blaise Compaore blev væltet af magten i slutningen af oktober efter 27 år som præsident.

- Det er meget glædeligt, at militæret nu har overdraget magten til en civilt ledet overgangsregering, siger den danske handels- og udviklingsminister, Mogens Jensen (S).

Danmark vil støtte Burkina Faso trods militærkup

- Der er tale om en foreløbig sejr for de folkelige og demokratiske kræfter i Burkina Faso, og jeg noterer mig, at de danskstøttede civilsamfundsorganisationer har spillet en konstruktiv rolle.

Militæret i Burkina Faso snuppede magten i landet, da flere dages voldsomme demonstrationer og optøjer endte med Compaores afgang 31. oktober.

Annonce:

General Honore Traore overtog i første omgang styringen ved at udråbe sig til statsoverhoved, men dagen efter blev han kuppet af oberstløjtnant Isaac Zida, som udnævnte sig selv til præsident og gjorde det klart, at han havde til hensigt at lede en overgangsregering frem til et valg.

Minister: Danmark vil fortsat støtte Burkina Faso

72-årige Michel Kafando vil udpege en premierminister, der skal lede et parlament bestående af 25 medlemmer. Han vil ikke selv kunne stille op ved et valg, som efter planen skal gennemføres sent næste år.

Det er en komité bestående af blandt andet folk fra hæren, organisationer og religiøse grupper, der har valgt Kafando som midlertidig præsident. Der var fem kandidater til stillingen.

- Dette er en stor ære. Det er en opgave, som jeg vil gå til med den største alvor, siger Kafando på et pressemøde.

Den Afrikanske Union havde på forhånd givet Isaac Zida to uger til at genetablere et civilt styre, medmindre Burkina Faso skulle rammes af sanktioner.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
Politiske skandaler har siden 2003 udløst 12 kommissioner
Annonce:

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: